Home VestiBiznis & Finansije Brazil pretekao Veliku Britaniju

Brazil pretekao Veliku Britaniju

by bifadmin

Brazilska ekonomija pretekla je britansku i zauzela šesto mesto na listi najmoćnijih svetskih ekonomija. Novi cilj Brazilaca jeste da prestignu Francusku i popnu se na peto mesto do 2015. godine.

Kako prenosi RTSsvetska ekonomija počela je Novu godinu novim poretkom. Prvi put, Velika Britanija gleda u leđa jednoj južnoameričkoj ekonomiji. Međutim, brazilske ambicije su veće od toga.

„Mi ćemo već u 2015. ući kao peta najveća svetska ekonomija, ispred Francuske“, kaže ministar finansija Brazila Gvido Mantega.

Vetar u leđa Brazilcima daje dvostruko brži ekonomski rast u odnosu na evropske ekonomije, koje su jednom nogom u recesiji.U 2012. godini dodaće bruto domaćem proizvodu bar četiri odsto, što je nešto manje nego ranije, pre svega zbog krize koja udara i na glavne uvoznike brazilske robe.

„Naša ekonomija zaista usporava i to u svim oblastima, osim u građevinskoj industriji kojoj na ruku idu politika vlade i priprema Svetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara“, kaže Rebeka Palis iz Statističke agencije Brazila.

Pročitajte i ovo...