Home VestiBiznis & Finansije Erste prognoza: U ovoj godini očekuju nas izbori i dalje privatizacije

Erste prognoza: U ovoj godini očekuju nas izbori i dalje privatizacije

by bifadmin

Prema analitičarima Erste grupe Srbija će imati veoma uzbudljiva prva dva kvartala godine. U aprilu ili maju 2012.treba da se održe parlamentarni izbori, ali nije isključeno ni da bi ti izbori mogli da se zakažu čak i ranije,zavisno od odluke Saveta EU o tome da li da Srbiji dodeli status kandidata negde u februaru.U 2012. godini takođe možemo očekivati kompaniju Telekom Srbija (TS) na Beogradskoj berzi, pošto se 23 odsto akcija udržavnom vlasništvu raspodeli na 4,8 miliona stanovnika.

Nedavne nezvanične ankete pokazuju da su Tadićeva DS i najveća opoziciona stranka – Srpska napredna stranka (SNS)izjednačene u uskom procentualnom rasponu. Anketepokazuju da druge članice vladajuće koalicije – Socijalistička partija Srbije (SPS) i Partija penzionera (PUPS) imajustabilne rejtinge, dok je u poslednjih par meseci Liberalnodemokratska partija (LDP)dobila na zamahu. To ukazuje da bismo mogli da vidimo sledeću vladu sa praktično istom strukturomkao što je aktuelna, uz podršku LDP-a. U svakom slučaju, vidimo izazove u budućnosti jer EU sigurno očekujeznačajna poboljšanja u odnosima između Srbije i Kosova, smatrajući ih presudnim za stabilnost u regionu.

U 2012. godini možemo očekivati kompaniju Telekom Srbija (TS) na Beogradskoj berzi, pošto se 23 odsto akcija udržavnom vlasništvu raspodeli na 4,8 miliona stanovnika. Debi Telekoma na berzi očekuje se negde krajem 1.kvartala 2012. godine. Tender za kupovinu 51 odsto TS propao je u maju 2011. godine jer je jedini ponuđač –Telekom Austrija – ponudio 1,1 milijardu EUR i nije dostigao minimalnu cenu koju je tražila vlada, a koja jeodređena na 1,4 milijarde EUR. U međuvremenu, vlada se dogovorila sa grčkom kompanijom za telekomunikacijeOTE (vlasnikom udela od 20 odsto u TS) da otkupi taj udeo za 380 miliona EUR, vrednujući kapital TS na 1,9milijardi EUR, oko 21 odsto niže u poređenju sa procenjenom vrednošću iz tenderske dokumentacije. Taj iznos ćeznačajno da poveća trenutnu tržišnu kapitalizaciju na Beogradskoj berzi. Takođe, moguć subjekt za podelubesplatnih akcija i listiranje u 2012. godini jeste državno komunalno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS). Uovom trenutku je verovatnije da će se taj projekat realizovati u 2013. godini, ali bi iskustva sa kompanijamaGazprom-NIS, Aerodrom „Nikola Tesla“ i, potencijalno, Telekom Srbija mogla da ubrzaju listiranje EPS-a kaosledeće „bluechip” akcije na Beogradskoj berzi.

Među kompanijama čije poslovanje bi trebalo budno pratiti je i Sojaprotein, jedini prerađivač soje u Evropi sa sertifikatom da koristi genetski nemodifikovanusoju. Početkom 2012. godine treba da počne da radi nova visokotehnološka fabrika za proizvodnju koncentrataproteina soje, a njen kapacitet od 70.000 tona treba da poveća i prodajne i poslovne marže. Takompanija biće u centru pažnje tokom sledeće godine jer je njen većinski vlasnik, agroindustrijski sistem VictoriaGroup (VG), najavio nameru da listira sopstvene akcije.

Kao najveća banka u privatnom vlasništvu u Srbiji, AIK Banka bi mogla da bude moguća meta za preuzimanje ubudućnosti. Grčka ATEBANK ima udeo od 20 odsto u AIK Banci, ali je ECB preporučila da ta problemima opterećena grčka banka proda svoja poslovanja u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji. U ovom trenutku nema naznaka opotencijalnim kupcima za taj udeo, ali smatramo da će uprava ove godine pokušati da promeni akcionarskustrukturu. Usled znatnog pada cene akcija od 52 odsto u 2011. godini, banka je pokrenula program otkupa akcijada bi cenu održala „bar na nominalnoj vrednosti“ (1.900,00 RSD). Mada banka do sada nije otkupila nijednu akciju,očekuje se da će početi da interveniše u 2012. godini.

Pročitajte i ovo...