Home VestiBiznis & Finansije Da li će Grčka dobiti tutora?

Da li će Grčka dobiti tutora?

by bifadmin

Fajnenšl Tajms piše da nemačka vlada namerava Grčkoj da ograniči suverenitet u poreskoj politici i javnoj potrošnji, kojom bi se u tom slučaju bavio evropski komesar za budžet. Grčka međutim ne želi tutora, a danas se pregovara o ovom i drugim rešenjima za tu prezaduženu ekonomiju.

A predlog Nemačke je podrazumevao da grčki poverioci (MMF, EU i ECB) zadržavaju pravo veta nad svim budžetskim odlukama vlade u Atini kao mogućnost nadzora nad grčkim merama koje treba da dovedu do reprogramiranja njihovog duga.

Tokom vikenda je međutim Vlada Grčke zvanično saopštila da je sprovođenje državnog budžeta „isključivo“ njena odgovornost.

„Rezultati već učinjenih velikih napore ogledaju se u elementima primarnog deficita zemlje (ne računajući kamatu na dug) koji je sa 24 milijardi evra (10,3 odsto BDP) 2009. opao na oko 5,2 milijarde (2,4 odsto od BDP) 2011. godine“, piše u saopštenju.

Atina trenutno pregovara sa bankama o otpisu duga od 100 milijardi evra. Nemačka se pak i dalje opire davanju obećane pomoći Atini u iznosu od najmanje 130 milijardi evra, bez kontrole politike te zemlje – zvaničnici izjavljuju kako Grčka nećedobiti više novca ako ne sprovede najavljene reforme i smanji deficit.

Pročitajte i ovo...