Home VestiBiznis & Finansije Ryanair povećava profit višom cenom prevoza

Ryanair povećava profit višom cenom prevoza

by bifadmin

Aviokompanija Rajaner (Ryanair) danas je objavila prognozu rasta svog profita objavivši da će više cene prevoza nadoknaditi rast cene goriva i smanjeni kapacitet putnika te pomoći kompaniji da se izbori za opstanak u sektoru jeftinih letova, objavio je CNBC.

Rajaner, kao najveća evropska kompanija koja pruža usluge jeftinih letova, povećala je prognozu rasta svog profita za 9% na 480 miliona evra nakon objave rasta profita u 2011. godini od 11%, zaključno sa 31. decembrom.

„Recesija u EU, više cene goriva, loše poslovanje turističkih operatora, jača konkurencija i smanjenje kapaciteta dali su šansu za rast Rajanera“, rekao je Majkl O’Leri iz ove kompanije.

On je izjavio da je neto profit of 15 miliona evra značajno iznad 16 miliona gubitka kako su prognozirali analitičari, tačnije njih 21, koje je unajmila kompanija i to nakon što su prizemili 80 od 270 aviona tokom zime zbog visokih cena goriva.

KvartalnipPrihod od 844 miliona evra viši je od prosečne analize od 819 miliona, a prosečni porast cene od 17% nadoknađuje pad od 2% broja putnika. Prognoza od 350 miliona evra u ceni goriva je „drastični cenovni izazov“, izjavili su u kompaniji.

Najveći rival ove irske kompanije je britanski IziDžet (EasyJet), nemačka Lufthansa i AirFrance-KLM smanjili su prognoze rasta profita nakon povećanja cene goriva i umanjenih planova za širenje.

Rajaner, koji očekuje porast broja putnika na 80 miliona u odnosu na 76 miliona 2010. godine, ostvario je više međunarodnih letova nego bilo koja kompanija u 2010, sudeći po IATA-u. Cena akcija Rajanera je porasla za 18 odsto otkako je kompanija objavila svoje H1 rezultate 7. novembra, i zaključno sa petkom cena je 4.17 evra u poređenju sa povrećanjem od 13% na irskom tržištu.

Pročitajte i ovo...