Home VestiBiznis & Finansije Davos: Bil Gejts daje 750 miliona dolara za borbu protiv AIDS, malarije i tuberkuloze

Davos: Bil Gejts daje 750 miliona dolara za borbu protiv AIDS, malarije i tuberkuloze

by bifadmin

Drugog dana WEF-a Davosu Bil Gejts je potvrdio da će njegova Fondacija Gejts donirati u Globalni Fond za borbu protiv AIDS-a, malarija i tuberkuloze u toku 2012 godine još 750 miliona dolara.

“Prolazimo kroz ekonomski teška vremena. Međutim, to ne sme i ne može da bude izgovor da se uskrati pomoć najsiromašnijima”, rekao je Bil Gejts i dodao: ”Globalni Fond je jedan od najefikasnijih načina za ulaganje našeg novca. Pomažući Globalni Fond, svi zajedno utičemo na promenu sudbina u najsiromašnijim zemljama na svetu. Ne mogu da zamislim da postoji bilo koji bitniji posao od ovog!”

Fond pomaže zemljama u razvoju da se borbom protiv side, malarije i tuberkuloze stvara povoljnije ekonomsko okruženje za život sa jedne strane, a sa druge pomaže borba protiv ovih infektivnih bolesti. Procenjuje se da se putem Globalnog Fonda mesečno pomogne u spašavanju blizu 100.000 života u više u 150 država sveta.

Model upotrebe sredstava iz Fonda je tako postavljen da se pored direktne pomoći zaraženim osobama razvijaju i novi, inovativni, modeli kojima se kreiraju radna mesta, pomaže razvoj privrede i stabilizuje ukupno okruženje na datoj teritoriji.

Uz već datih 650 miliona dolara, ovom novom donacijom, Bil Gejts, kako tvrde u Davosu, prosto tera političke lidere i biznismene da se konkretno angažuju u promeni ekonomskog okruženja najugroženijih stanovnika planete.

Zoran Vitorović,

Davos

Pročitajte i ovo...