Home VestiBiznis & Finansije Mađarska na udaru kritike MMF

Mađarska na udaru kritike MMF

by bifadmin

Uprkos kritikama i upozorenjima stručnjaka MMF, premijer Mađarske Viktor Orbani dalje smatra da će do postizanja sporazuma o paketu finansijske pomoći MMF i EU doći najkasnije do kraja marta.

Izveštaj MMF o Mađarskoj napokon je predstavljen javnosti, nakon što su mađarske vlasti bezuspešno pokušavale da ga odlože. U tom izveštaju, izvršni direktori MMF smatraju da je plan za dostizanje budžetskog deficita u visini od 2,5% od državnog BDP-a u 2012. „ambiciozan, ali adekvatan“, ali su predložili i trajne i fiskalno održive mere za postizanje kredibilne srednjeročne fiskalne politike. Međutim, MMF je izrazio veliku zabrinutost zbog novih zakona kojima se menja struktura upravljanja centralne banke i dovodi u pitaje njena nezavisnost.

Uprkos kritikama od strane stručnjaka MMF mađarski premijer Viktor Orban veruje da će EU i MMF do kraja marta postići dogovor o fonansiskoj pomoći njegovoj zemlji. „Nijedno pitanje neće biti predstavljati tabu temu u pregovorima sa Briselom, bitno je da oni što pre započnu“, istakao je nedavno Orban, napominjući da je po većini najvažnijih nesuglasica već postignut dogovor. Ipak, Orban još uvek insistira da ne dođe do spajanja Mađarske centralne banke i Regulatronog finansijskog tela (PSZAF), kao što to preporučuje MMF.

Pročitajte i ovo...