Home VestiBiznis & Finansije EBRD predviđa smanjenje mađarskog BDP-a za 1,5% u 2012.

EBRD predviđa smanjenje mađarskog BDP-a za 1,5% u 2012.

by bifadmin

Zbog nesigurnog aranžmana sa MMF i nesuglasica sa Evropskom Komisijom, EBRD je spustio prognozu privrednog rasta Mađarske za 2012. sa -0,5% na -1,5%. Ovo je pesimističnija prognoza od svih koje daju druge institucije i najgora u regionu EBRD-a.

U najnovijem izveštaju objavljenom krajem novembra 2011, OECD je projektovao smanjenje mađarskog BDP-a za 0,6%, što je smanjenje u odnosu na prethodnu prognozu rasta od 3,1%. Analitičari su se u Rojtersovoj anketi izjasnili da će pad biti 0,1%, dok mađarska vlada projektuje budžet za 2012. godinu na pretpostavci rasta od 0,5%.

Zvaničnici EBRD-a su dva puta prošle nedelje pozvali Mađarsku da postigne sporazum sa MMF i EU. Piroška Nađi, ekonomista u EBRD-u rekao je da je ova institucija spremna da podrži Mađarsku kada ona postigne sporazum sa zajmodavcima i promeni svoju politiku. „Možemo igrati ulogu u finansijskom sektoru i još uvek predstoje značajne reforme u saobraćajnoj politici“, izjavio je on.

Erik Berglof, glavni ekonomista EBRD-a rekao je da uprkos prividu mirnog stanja prve nedelje 2012, kada je Mađarsku potresla velika rasprodaja akcija na berzi, brige investitora su vezane za ranije državne neuobičajene mere kao što su oporezivanje u finansijskom sektoru i Zakon o Centralnoj banci. „Mislim da sve ove stvari zajedno sa makroekonomskom nestabilnošću prave Mađarsku još ranjivijom na krizu u Evrozoni i ostale globalne ekonomske slabosti“, izjavio je on.

Berglof kaže da je jasno da će zajmove Mađarska verovatno dobiti, ali da je jasno da to neće biti kreditna linija koju je prvobitno tražila. U današnjem izveštaju EBRD-a o regionalnom ekonomskom prosperitetu stoji da je Mađarska najizloženija krizi Evrozone u čitavom regionu EBRD-a i da će to uticati na pad vrednosti forinte. Rizici u Mađarskoj će pojačati ovaj negativni trend zbog odsustva međunarodne pomoći i kredita za građanstvo i privredu smanjenim za oko 2% BDP-a u prošloj godini.

Pokušaji nacionalne banke da brani valutu, koja je već podigla referentnu kamatnu stoipu za 100 poena pri kraju 2011. uticaće na dalji rast depresijacije forinte. Nesigurnost sklapanja aranžmana sa MMF i EU projekcija pada mađarskog BDP-a ove godine može biti 1,5% ističu ekonomisti EBRD-a.

EBRD u izveštaju ističe da je usvajanje novog Ustava i nametanje zakonskih ograničenja nezavisnosti Centralne banke te ostale ekonomske mere značajno utiču na uzdržanost EU i MMF-a prema Mađarskoj prilikom pregovora o novom finansijskom aranžmanu. Zbog velikog udela stranih investicija na domaćoj berzi investitori su nesigurni i zbog slabosti nacionalne valute i posebno se ističe da je država izuzetno ranjiva na depresijaciju forinte.

Pročitajte i ovo...