Home VestiBiznis & Finansije MMF: Oporavak svetske ekonomije je pod znakom pitanja

MMF: Oporavak svetske ekonomije je pod znakom pitanja

by bifadmin

Oporavak globalne ekonomije ugrožen je nestabilnom situacijom u evrozoni, saopštio je MMF. Finansijski uslovi su pogoršani, mogućnosti za rast nisu vidljive, ali rizici su sve vidljiviji. Po prognozama Međunarodnog monetarnog fonda proizvodnja će rasti, ali ne koliko je prognozirano u septembru 2011.

Ekonomija evrozone bi trebalo u ovoj godini da uđe u blagu recesiju a rast u zemljama u razvoju će verovatno biti usporen i to zbog pogoršanja uslova u njihovom okruženju. Najbrži izlaz iz ovakve situacije je vraćanje poverenja u evrozonu osnaživanjem njenog privrednog rasta, uz istovremena podešavanja i veću likvidnost.

U drugim razvijenim ekonomijama trebalo bi obratiti pažnju na srednjoročni fiskalni debalans, i reformisati finansijske sisteme, istovremeno podržavajući oporavak.

U poslednjoj četvrtini 2011. sa pojavom krize evrozone porasli su rizici u celom svetu. U drugim delovima sveta zabeleženi su padovi zbog još nekih faktora, poput martovskog zemljotresa u Japanu. Međutim, ima i zemalja koje su doživele rast, npr zbog stabilizacije cene nafte koja je pospešila potrošnju. Međutim, ovde nema mesta preteranom optimizmu, jer se uskoro očekuje pad.

No, iako se vidi da globalna ekonomija usporava, ne očekuje se njen kolaps. Privredna aktivnost u razvijenim zemljama trebalo bi da raste za 1,5 odsto, ali ovo je sporo, te neće uticati mnogo na smanjivanje nezaposlenosti. Najrazvijenije ekonomije međutim odolevaju ulasku u recesiju. Stvar će biti bolja ako se lideri zemalja evrozone više pozabave ovim problemom kada bi već početkom 2013. mogli očekivati normalizaciju.

Pročitajte i ovo...