Home VestiBiznis & Finansije Evropska štampa kritikuje nemački predlog

Evropska štampa kritikuje nemački predlog

by bifadmin

Nemački predlog o spoljašnjem nadziranju grčkog budžeta naišao je na oštre kritike evropske štampe. Prema pisanju tiražnih dnevnika, radi se o “narušavanju državnog suvereniteta Grčke”.Portugalski dnevnikPublico piše da se “senka nemačkog predloga nadvija nad današnjim zasedanjem Evropskog saveta u Briselu. Grčka vlada bi bila stavljena pod direktnom kontrolom poverenika EU, a njen politički suverenitet tretiran kao nevažan.” Ipak, navodi francuski Le Monde, “ukoliko bi predlog bio usvojen, Grčka će morati državne prihode prvenstveno da koristi za servisiranje svog duga. Naposletku, ovo odricanje od suvereniteta biće ugrađeno u državni Ustav, najverovatnije jednim posebnim amandmanom.”


Pod naslovom”Nein, nein, nein”, grčki dnevnik Ta NEA šalje tri odrična odgovora na zahtev nemačke kancelarke Angele Merkel kojim se dovodi u pitanje državni suverenitet, oduzimaju trinaesta i četranesta plata, i određuje visina minimalen zarade. Ovaj list poziva na formiranej nacionalnog konsenzusa, vlade, političkih partija, radničkih sindikata, kojim bi se odlučno suprotstavilo stranim zajmodavcima i revizorima. Grčki To Ethnos ide i korak dalje, poredeći trenutnu situaciju sa modernim porobljavanjem i osvajačkim aktom, poput onog, nacističkog, u aprilu 1941. godine.


S druge strane, frankfurtski Algemajne Cajtung, piše da “nijedan komesar sada ne bi mogao adekvatno da pomogne Grčkoj, niti izmeni njenu administraciju, ali bi mogao da umanji donekle grčki dug.” Ovaj dnevnik navodi i da Nemci beleže velike troškove, ali da to za sada za njih ne predstavlja problem. “To će se nastaviti sve dok oni koji troše nadmašuju one koji daju. Što se Grčke tiče, samo pendrekom tržišnih kamatnih stopa ili verodostojnom pretnjom spolja ona može da se natera na promene.”


Pročitajte i ovo...