Home VestiBiznis & Finansije Komunalni otpad kao energent

Komunalni otpad kao energent

by bifadmin

Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i kompanijom Global Intercontinental Utilities BGD d.o.o. danas je održao panel diskusiju, čiji je cilj unapredjenje informisanosti javnosti i privrede o značaju upotrebe komunalnog otpada za proizvodnju toplotne i električne energije.

Stručnjaci su prezentovali primere dobre prakse i pružili praktične savete za ostvarenje uštede u potrošnji energije.S obzirom na to da se procenjuje da će rezerve uglja koje Srbija poseduje biti istrošene u periodu od 2030. do 2050. godine, a da nas u narednih 20 godina očekuje znatan rast potrošnje električne energije, od preko 60 procenata, Srbija mora da nađe alternativne izvore snabdevanja energijom.

Primera radi, na teritoriji grada Beograda dnevno se proizvede preko 1800 tona komunalnog otpada, odnosno svaki stanovnik glavnog rada u proseku produkuje 1.14 kilograma dnevno ovog potencijalnog izvora energije. Iz tih razloga komunalni otpad mogao bi da se koristi kao obnovljivi izvor energije i da predstavlja jedno od rešenja problema sigurnog snabdevanja i racionalne potrošnje energije.

Više informacija možete pročitati na: www.cedeforum.org

Pročitajte i ovo...