Home VestiBiznis & Finansije Kinezi proizvode kišu

Kinezi proizvode kišu

by bifadmin

Kineske vlasti pored borbe sa svetskom krizom, imaju i nezahvalan zadatak upravljanja vremenskim uslovima. Deluje kao SF film, ali u stvarnosti postoji srednjeročni plan kineskih vlasti za proizvodnju kiše, zbog kojeg će u naredniih četiri godine Peking finansirati pet regionalnih stanica koje će se baviti rastom padavina za 10 odsto.

Kako prenose strani mediji ovaj plan se zasniva na „modifikaciji vremenskih uslova“ pomoću raketa punjenih srebrnim česticama joda koje se ispaljuju na oblake, a koje su korišćene na Olimpijskim igarma 2008. kako bi raščistile smog i osigurale bolje vreme tokom takmičenja. Ovaj metod međutim nije uvek davao željene rezultate.

Za sada modifikacijom vremeskih uslova u Pekingu i provincijiJilin se proizvodi 50 milijardi kubnih metara kiše godišnje, a moguće je proizvoditi 280 milijardi. Ovaj program Kinu će koštati oko 157 miliona dolara ali isplatiće se višestruko do 2020. u domenu poljoprivrede kada se već pretpostavlja da će svet osetiti ozbiljne nestašice hrane.

Pročitajte i ovo...