Home VestiBiznis & Finansije Banke u jugoistočnoj Evropi su prve na udaru krize

Banke u jugoistočnoj Evropi su prve na udaru krize

by bifadmin

Nekada davno u centralnoj i istočnoj Evropi mislilo se da je strano vlasništvo nad bankama izvor moći i stabilnosti. Strane banke su pre krize demonstrirale snagu i spremnost da pomažu svoje filijale u CIE, ali to više nije situacija, tvrdi Majkl Napolitano iz Fitch-a.

Fajnenšl Tajms piše da banke sa zapada moraju da čuvaju svoja matična preduzeća i da su im poslednje na umu filijale u centralno-istočnoj Evropi, te ove podružnice mogu upasti u probleme. Hrvatska, Srbija i Bugarska dale su italijanskim bankama veliki uticaj na tržištu, a poslednje dve i grčkim.

Iz Fitch-a kažu da ako se kriza evrozone pojača, pritisci na zapadne banke mogu dovesti do toga da one smanje finansiranje filijala u zemljama CIE na nivo na kome se postavlja pitanje njihovog opstanka. Austrijski supervizori su čak smislili ograničenje za njihove banke pri kreditiranju u istočnoj Evropi.

Erste Group, Raiffesen Bank International i Bank Austria (UniCredit) biće sprečene da pozajmljuju više od onoga što imaju u lokalnim depozitima.

Pročitajte i ovo...