Home VestiBiznis & Finansije Održan Euromoney Forum centralne i istočne Evrope u Beču

Održan Euromoney Forum centralne i istočne Evrope u Beču

by bifadmin

U Beču je17. i 18. januara 2012.održan17. Euromoney Forumcentralne i istočne Evrope, koji je okupioviše od 1.100 visokih predstavnika vlada, centralnih banaka, međunarodnih finansijskih institucija, kompanija i medija,koji su razgovarali ooporavku od svetske ekonomske krize, proceni rizika i mogućnosti, kao i ulozi vodećih međunarodnih i evropskih institucija i vlada u podsticanju razvoja. Jedan od glavnih sponzora ovog događaja bila jeEurobank EFG Grupa.

Tokom Euromoney konferencije, Eurobank EFG Grupa je organizovala radionicu pod nazivom ,,Uloga javnog sektora u podršci privatnim investicijama i ekonomskom razvoju’’ koja je obuhvatila diskusiju o temama i i oblastima u kojima kreatori politike mogu da podstaknu dalje strukturne reforme, naročito u ovom periodu ograničenih javnih finansija, kao što je unapređenje efikasnosti javnog sektora, reforma vlada i državnih kompanija, nastavak privatizacije i smanjenje birokratije u cilju privlačenja direktnih stranih investicija.

Moderator diskusije je bio g. Teodor Karakasis (Theodore Karakassis), zamenik direktora Divizije za međunarodne aktivnosti Eurobank EFG Grupe, a među učesnicima panel diskusije bili su g. Kristijan Popa (Cristian Popa), zamenik guvernera Centralne banke Rumunije, g. Aleksander Leman (Alexander Lehmann), viši ekonomista i direktor za centralnu Evropu i zemlje Baltika u EBRD-u, gđa Debora Revoltela (Debora Revoltella), direktorka Odeljenja za ekonomiju u EIB-u, i g. Janos Štrohmajer (Janos Strohmayer), partner u McKinsey & Company.

G. Popa je posebnu pažnju posvetio delikatnoj ravnoteži koje vlade moraju da uspostave između definisanja pravila za podršku direktnim stranim investicijama i nemešanja u tržišne prilike:

,,Obezbeđivanjem i održavanjem makroekonomske i finansijske stabilnosti, centralne banke i vlade za cilj treba da imaju stvaranje okruženja koje podržava i stimuliše privatne investicije, uz indirektan uticaj na potencijalni BDP i održivost ekonomskog rasta’’, izjavio je zamenik guvernera Centralne banke Rumunije.

Pročitajte i ovo...