Home VestiBiznis & Finansije Kinezi kupuju holivudske kompanije

Kinezi kupuju holivudske kompanije

by bifadmin

Konzorcijum na čijem čelu je kineski medijski magnat Bruno Vu planira da investira u Holivud kupujući filmske kompanije, javlja Fajnenšl Tajms.

Vu,Harvest Global Investment i Pacific Alliance Group, održali su preliminarne pregovore saSummit Entertainment, kompanijom koja stoji iza blokbasteraTwilight, i saColony Capital koja posedujeMiramax, o merdžovanju ove dve kompanije i stvaranju jednog entiteta.

Poznavaoci ocenjuju da je ovo najbliže što su Kinezi ikada stigli u kupovanju holivudskih kompanija. Kineski izvori kažu da oni „vrbuju“ i poznatije brendove odSummit Entertainment, poputLions Gate, nezavisnu produkciju iz koje su izašli popularni filmovi poput Dogme, Pasjeg života (Amores Perros), filmova Nepovratno (Irréversible), Dogvil, Farenhajt 9/11, novog Konana, i mnogih drugih.

Prodaja Summita Kinezima verovatno će voditi daljoj konsolidaciji u Holivudu. Studiji će verovatno zatvarati neprofitne divizije, a nezavisna produkcija moraće da nađe neko rešenje da bi opstala.

Ako se pitate otkud Kinezima interesovanje za Holivud, objašenjenje leži u modernizaciji kineskih bioskopskih sala i porastu poseta bioskopima za 30 odsto prošle godine. Međutim, kineski filmovi nisu preterano interesantni tamošnjoj publici, a postoji nada da bi Holivudski bili. Peking međutim cenzuriše strane filmove u bioskopima i trudi se da gura kineske filmadžije u koprodukcije sa zapadnim, kako bi dobijali za publiku interesantnije filmove, a politički korektne.

Pročitajte i ovo...