Home VestiBiznis & Finansije OECD: Podsticanje rasta i smanjenje jednakosti u društvu treba da idu zajedno

OECD: Podsticanje rasta i smanjenje jednakosti u društvu treba da idu zajedno

by bifadmin

Države treba da se bore protiv rastuće nejednakosti merama koje će istovremeno obuzdavati jaz između siromašnih i bogatih za vreme podsticanja ekonomskog rasta, kaže se u novoj OECD studiji koja je deo šire analize koja pokazuje kako reforme tržišta rada, poreza i transfera u skladu sa visokokvalitetnim obrazovanjem mogu doneti dvostruku korist: podsticanja ekonomskog rasta i smanjenja nejednakosti.

„Rastuća nejednakost je jedan od najvećih rizika za naš budući prosperitet i sigurnost“, kaže Pjer Karlo Padoan glavni ekonomista OECD i dodaje da je glavni izazov sa kojim se susreću današnje vlade kako sprovesti reforme koje će vratiti privredni rast, vratiti ljudima poslove i smanjiti nejednakosti.

Kako ekonomska kriza primorava osiromašene vlade da ponovo razmotre poreske i socijalne sisteme, OECD kaže da bi reformski procesi mogli biti šansa da se i rast i nejednakost uzajamno rešavaju. Prioritet bi trebao biti smanjenje ili ukidanje poreskih olakšica i oslobađanja koje primarno koriste dobrostojeći.

Reforme tržišta rada nude slična rešenja u kojima svi dobijaju: Postojeći jaz plata bi se smanjio u proseku 25% između privremeno i stalno zaposlenih radnika dok bi se podsticala zaposlenost i rast privrede, kažu u OECD. Obezbeđivanje pristupačnije brige o deci bi na sličan način povećalo učešće žena na tržištu rada što bi rezultiralo većim prihodima za njih.

Povećavanje izdvajanja za obrazovanje, pogotovu za imigrante i društveno-ekonomsko ugrožene populacije bi na duže staze rezultiralo većim šansama za zaposlenje, prihode i jednakost, ističe se studiji OECD-a.

Pročitajte i ovo...