Home VestiBiznis & Finansije Finansijski promet na Produktnoj berzi porastao 6,9 puta

Finansijski promet na Produktnoj berzi porastao 6,9 puta

by bifadmin

Posle dužeg perioda koji je bio propraćen nizom nepovoljnih okolnosti za trgovanje, konačno jedna nedelja kada je tržište profunkcionisalo u punom kapacitetu. Na tržištu na „Produktnoj berzi“ u periodu od 20.do 24. februara realizovan je promet od ukupno 3.200 tona robe. Za ovu količinu robe kupci su morali da izdvoje 75.323.992,00 dinara, što predstavlja finansijski obim prometa realizovan preko berze u protekloj nedelji. U odnosu na poslednju punu radnu nedelju u tekućem mesecu, količinski promet je porastao 6,4 puta, dok je finansijski promet veći čak 6,9 puta.

Kako su se otvorile izvozne perspektive, tako je i tržište kukuruza ponovo oživelo i postalo najaktivnije. Ukupno 14 zaključenih ugovora i 1.832 tone robe potpuno su izdefinisali ravnotežnu cenu koja je iznosila 20,10 din/kg ( 18,61 bez PDV), kao prosečna nedeljna cena. To je za 1,63 % manja cena nego prethodne nedelje. Kurs EUR-a raste, led na Dunavu se topi, cena pada, idealan scenario za izvoznike. Očekivanja iz tih razloga idu u pravcu povećanje izvozne tražnje, a ako svi pobrojani faktori i dalje budu delovali kao i tokom protekle nedelje, uz porast tražnje, tada bi po zakonitosti tržišnog mehanizma posle izvesnog vremena cena ponovo mogla da ima uzlazni trend. Naravno, moraju se uvažiti dešavanja na svetskom tržištu, a ona nam govore da na duži rok cena kukuruza jednostavno ne može biti niska.

Pšenica je pravi hit na tržištu u ovom mesecu. Promet ove robe čak i ne mora da bude toliko veliki da bi se zaključilo koliko je ova roba trenutno tražena u Srbiji. Podatak o ceni dovoljno je indikativan. Naime, cena pšenice protekle nedelje je dostigla nov cenovni maksimum od 22,20 din/kg bez PDV. Kada cena raste, a tražnja je i dalje aktivna, tada ne treba sumnjati u kurentnost robe koja je u ponudi. Prosečna cena trgovanja je iznosila 23,79 din/kg (22,03 bez PDV), što je za 2,47% porast u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.

Na tržištu soja kompleksa ponovo je živo. Trgovalo se i sojinim zrnom i sojinom sačmom. Sojino zrno kao i pšenica dostiže maksimalnu sezonsku cenu i trenutno je na nivou od 39,70 din/kg bez PDV. Prosečna cena trgovanja iznosila je protekle nedelje 42,84 din/kg (39,66 bez PDV) i to je rast od 3,02% u odnosu na cenu iz prethodnog perioda. Sojina sačma sa 44% proteina, takođe je u porastu i to za 1,49% , a prosečna cena trgovanja u nedelji za nama je iznosila 42,27 din/kg (35,82 bez PDV).

Od ostalih roba trgovalo se još stočnim brašnom po ceni od 17,11 din/kg ( 14,50 bez PDV) i stočnim ječmom po ceni od 22,57 din/kg (20,90 bez PDV).

PRODEX

Fantastična nedelja kada je u pitanju obim prometa na „Produktnoj berzi“, donela je i značajna cenovna pomeranja kada su pitanju najvažniji poljoprivredni proizvodi na našem tržištu. Posle dugo vremena trgovano je i stočnim ječmom koji je na današnji dan dostigao cenu od 20,90 din/kg, bez PDV-a. Soja je cenovno dosegla svoj nominalni istorijski maksimum, obzirom da je pred kraj nedelje ovim artiklom trgovano po ceni od 39,70 din/kg, bez PDV-a. Pominjana situacija oko manjka pšenice na domaćem tržištu prouzrokovala je njen cenovni skok na 22,20 din/kg, bez PDV-a. Jedino cena kukuruza ima divergentni trend u odnosu na opšti skok cena u agraru. Poslednja zaključena cena u trgovanju ovim artiklom iznosila je 18,50 din/kg, bez PDV-a, što je za 30-50 para jeftinije, u odnosu na cenu od pre dve nedelje.

Kako su uzlazni cenovni trendovi u agraru prevagnuli u odnosu na pad cene kukuruza, PRODEX je u porastu u odnosu na podatak od pre dve nedelje za 0,99 indeksnih poena i na današnji dan ovaj indeks beleži vrednost od 218,03 indeksnih poena.

Pročitajte i ovo...