Home VestiBiznis & Finansije Indijski rast usporio na 6,1 odsto

Indijski rast usporio na 6,1 odsto

by bifadmin

Oslabljena ekonomija Indije u poslednjem kvartalu 2011. imala je najsporiji rast u protekle tri godine, od 6.1 odsto, što je samo pojačalo strahove o novim padovima njene privrede. Indija doživljava usporavanje rasta proizvodnje, rudarstva i poljoprivrede, a čini se da će i sektor usluga koji je u poslednjem kvartalu prošle godine više rastao, uskoro početi da stagnira.

Kako piše Fajnenšl Tajms, Radživ Kumar, direktor indijske Komore za trgovinu i industriju, rekao je da je ionako targetiran cilj od 6,9 odsto rasta bio nerealan. On kaže da je i rast sektora usluga koji je viđen u poslednja tri meseca 2011. gotovo neodrživ u ovoj godini zbog lošeg učinka ostalih sektora privrede.

„Brojke pokazuju da treba da budemo srećni ako ove godine dostignemo rast od 6,9 odsto“, kaže Kumar.

Lošiji rast u zemlji koja je važila za novu ekonomsku zvezdu rezultat je dvogodišnje stroge monetarne politike, povlačenja stranog kapitala i slabljenja lokalne valute. Prema rečima Sonala Varme, ekonomiste iz Nomure, usporavanje investicija i proizvodnje je čak veće nego tokom finansijske krize 2008. godine.

Uprkos tome što se indijska vlada trudila da potpomogne ekonomski rast on se nije desio, a sledeći sastanak političkih lidera je 15. marta i ovo bi trebalo da bude glavna njegova tema. „Indija mora svim naporima podržati trendove rasta od sedam odsto“, kaže Rohini Malkani, ekonomista iz mumbajske Sitigup. Ako se to ne desi njegove kolege predviđaju crnu budućnost ovoj azijskoj zemlji, ali i njenoj vlasti. Mnogi značajni ekonomisti već kritikuju premijeraManmohan Singa zbog odbacivanja mogućnosti saradnje sa jakom kineskom ekonomijom i trgovine sa zapadom.

Pročitajte i ovo...