Home VestiBiznis & Finansije Bogati više lažu i varaju

Bogati više lažu i varaju

by bifadmin

Etičnost bogatih je pod lupom od kako je počela kriza, a posebno ponašanje kompletnog finansijskog sistema kritikovano od političara i javnosti, piše CNBC pozivajući se na studiju Univerziteta u Kaliforniji i ističući da pripadnici pokreta „Okupiraj” možda i imaju valjane razloge.

U studiji se kaže da pripadnici viših slojeva društva više lažu, varaju i podstiču neetičnost u poslovnom okruženju, čak i da „uleću u makazice” u toku vožnje.

Dobrovoljci koji su učestvovali u studiji prijavili su svoju društvenu klasu koristeći MekArturovu skalu subjektivnog socioekonomskog statusa i popunili upitnik otkrivajući njihove stavove o ponašanju i pohlepi.

Vozači iz viših slojeva će četiri puta češće iseći nekog u saobraćaju u zagušenom uključenju na autoput i tri puta su veće šanse da ne propuste pešaka na pešačkom prelazu, kaže ova studija rađena na uzorku od 1.000 dobrovoljaca. Takođe, većina bogatih da se slaže sa maksimom Gordona Geka da je „pohlepa dobra”.

Dalje, studija pokazuje da će bogati pre uzeti, doslovce, slatkiš od deteta. Učesnici su u laboratoriji u kojoj je bilo puno dece iz tegle uzimali duplo više slatkiša od ostalih. Takođe, prevariće kandidate za posao koje regrutuju brzom eliminacijom.

„Povećanje neetičnih namera pripadnika viših slojeva vođene su delom njihovim pozitivnim stavom prema pohlepi”, rekao je Pol Pif, doktorant psihologije na UC Berkliju i glavni autor studije koja je deo serije istraživanja na Berkiliju u kojoj istražuju veze među društvenih slojeva i njihovog ponašanja u toku trenutnih ekonomskih nesigurnih vremena. „Ovi rezultati jasno implikuju za koliko porast bogatstva i statusa u društvu oblikuje šablone etičkog ponašanja”, rekao je Pif.

Posledice ekonomskih kriza su nemiri od Njujorka do Atine sa „Okupiraj” pokretom kao njihovom najvidljivijom manifestacijom. Članovi „jednog procenta” pokušavaju da rehabilituju svoju reputaciju od tada.

Pročitajte i ovo...