Home VestiBiznis & Finansije Mlekari: Laktalis želi u Hrvatsku da plasira višak mleka

Mlekari: Laktalis želi u Hrvatsku da plasira višak mleka

by bifadmin

Francuski proizvođač mleka Laktalis je meta ljutih hrvatskih poljoprivrednika koji već 13 dana protestvuju tražeči minimalnu cenu od2,71 kunapo litri mleka, dok je francuska kompanija smanjila cene sa 2.65 na 2.30 kuna. Mlekari tvrde da ih ova firma, koja je vlasnik Dukata, namerno izbacuje iz posla nelojalnom konkurencijom.

Kako piše BNE, u poslednjoj deeniji je broj domaćinstava u kojima se proizvodi mleko u Hrvatskoj sa57,000pao na14,900, i sada hrvatska uvozi trećinu potrebnog mleka. Poljoprivrednici tvrde da će posle ovog rata sa Dukatom, njih biti i manje, jer ne mogu da opstanu prodajući mleko ispod 2,70 kune.

Međutim stručnjaci tvrde da urpkos državnim subvencijama od 1,1 kune po litri mleka, mlekari nisu uspeli da održe tempo sa stranom konkurencijom. To je i zato što, ako je evropski prosek6,394 litara po kravi godišnje, hrvatski je4,230.

Međutim, nije jedini problem spuštanje cena drugih proizvođača. Hratski melkari so sada su za litru mleka dobijali 2,71 kunu od otkupljivača, 50 lipa državnih podsticaja i 42 lipe interventne pomoći, takođe od države, što je ukupno 3,63 kune, pa su po litri mogli zaraditi oko 30 lipa, ali sada je interventna pomoć ukinuta.

Osim toga, zbog konkurencije koja spušta cene, hrvatski mlekari su sada ubeđeni da Francuzi žele da preko Dukata uvoze višak svog mleka u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo...