Home VestiBiznis & Finansije Apple poboljšava uslove rada u Kini, glavobolja za ostale poslodavce

Apple poboljšava uslove rada u Kini, glavobolja za ostale poslodavce

by bifadmin

Proizvođači jeftine obuće, igračaka i ostale robe u Kini susreću se sa novim poteškoćama pošto su Apple i njegov najveći partner na kineskom tlu Foxconn odlučili da poboljšaju uslove rada i povećaju plate tamošnjim radnicima.

Rukovodioci Apple-a u Kini saopštili su da će, zbog daljeg širenja svog poslovanja i poboljšanja uslova proizvodnje, značajno poboljšati uslove rada, smanjiti dužinu smene, povećati plate, ali i zaposliti veliki broj novih radnika upravo zato što je smanjeno radno vreme. Ova kompanija stiče značajan profit i ovakva vrsta ulaganja ne bi trebalo da utiče na povećanje cena krajnjih cena njenih proizvoda. Ipak, ovakva mera u velikoj meri utiče na poslovanje lokalnih proizvođača.


Kao posledica nove politike, region Šenžena, jedne od najvećih industrijskih oblasti u Kini povećao je obavezni minimalac za 13,6% u februaru.Industrija obuće, odeće i igračaka pretrpeće velike gubitke zato što će radnici sada tražiti bolje uslove na svojim radnim mestima, pa poznavaoci prilika u Kini predviđaju da će uskoro doći kraj jeftinoj radnoj snazi i robi koja dolazi iz ove zemlje. Moguće je i da, kao nadoknadu za povećanu cenu rada, kineske kompanije uskoro počnu da pokrivaju povećane troškove na račun nabalja sirovina lošijeh kvaliteta, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte i ovo...