Home VestiBiznis & Finansije Direktor španske Nacionalne plesne kompanije bi voleo da i Madrid ima BFI

Direktor španske Nacionalne plesne kompanije bi voleo da i Madrid ima BFI

by bifadmin

IgračiNacionalne plesne kompanije iz Madrida suna Beogradski festival igre doputovali su delimično i autobusom, s obzirom na štrajkove u njihovoj zemlji. Oni će sutra zvanično otvoriti ovaj festival premijernim izvođenjem tri komada van Španije.

Hoze Karlos Martinez, direktor Nacionalne plesne kompanije iz Madrida predstavio je tri komada koja će ova kompanija izvesti: Suviše blizu (Alehandro Serudo), U tranzitu (Anabel Lopez Očoa) i Ludak koji hoda (Johan Inger inspirisan Ravelovim bolerom). On je pre nekoliko godina na festival došao kao igrač a sada dolazi kao direktor kompanije i kaže da mu je to mnogo veća odgovornost.

Prema rečima poznatog španskog plesača Martineza, Španci mogu da zavide Beogradu na ovakvom festivalu plesa koji je okupio neke od najboljih svetskih umetnika. “Voleo bih da imamo ovaj festival u Madridu. Ovde imate odlične umetnike i važno je da publika u Srbiji vidi sve njih”, zaključio je Karlos Martines. Naravno, na konferenciji nije mogla biti izbegnuta sveopšta tema – ekonomska kriza, koja je svuda smanjila budžete za kulturu, a od rukovodstva Sava Centra čuli smo da je organizacija ovako velikog festivala u ovim uslovima gotovo nadrealan podvig.

Ovde možete pogledati program festivala.

Pročitajte i ovo...