Home VestiBiznis & Finansije Bankar Goldman Sachsa objavio zašto ne može više mirne savesti da radi u banci

Bankar Goldman Sachsa objavio zašto ne može više mirne savesti da radi u banci

by bifadmin

Greg Smit, menadžer u velikoj američkoj banci Goldman Sachs podneo je ostavku zato što ne može više“mirne savesti“tamo da radi. On je naime vodio posao sa derivatima u Evropi, a nakon ostavke je Njujork Tajmsu poslao pismo u kome kaže da je okruženje u banci sada najtokstičnije i najdestruktivnije od svih koje je on video u životu.

Pismo počinje objašnjenjem da ovu banku samo interesuje zarada i da se sve više interes klijenata ostavlja po strani. On kaže su ovu banku velikom načinili timski duh, kultura zaposlenih i duh humanosti, kojih više tamo nema. Smit se u Goldman Sachs-u bavio i regrutovanjem studenata i novih kadrova, a shvatio je da više ne pripada tamo onda kada više studente nije mogao da pogleda u oči i slaže ih kako je banka odlično mesto za rad.

On pominje da je u svojoj karijerio savetovao velike klijente i da je brinuo o sredstvima vrednim više od bilion dolara, uvek savetujući klijente da rade ono što je dobro za njih, pa makar banka i manje zaradila. Ovakav način poslovanja je međutim postao nepopularan u Goldman Sachsu.

Tu se stiglo, prema Smitovim rečima, zato što danas ne morate imati dobre ideje i biti moralni uzor da biste postali lider, već samo da zaradite mnogo novca za firmu i da pri tom niste odležali kaznu za ubistvo.

Sam Smit je prisustvovao mnogim sastancima na kojima su se zaposleni hvalili kako su „odrali“ svoje klijente i njega je zapanjila drskost i nebriga zaposlesniih u ovoj banci, posebno zato što ne znaju osnovnu istinu o poslu – ako vam klijenti ne veruju prestaće da posluju sa vama.

Na internetu se međutim pojavila i satirična verzija njegovog pisma u kojoj Dart Vejder objašnjava zašto daje ostavku na svoj položaj u Imperiji.

Pročitajte i ovo...