Home VestiBiznis & Finansije Cena zlata dostigla novi rekord

Cena zlata dostigla novi rekord

by bifadmin

Cena zlata dostigla je dvonedeljni vrhunac i najveći dnevni rast od januara, pošto je direktor američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke potvrdio očekivanja da će se duže održati niske kamatne stope.


class=“textBodyBlack“ style=“font-size: 13px; line-height: 22px; text-align: left;“>Malkolm Noris, predsednik UO australijske kompanije za vađenje zlataSolomon Gold, izjavio da bi cena dragocenog metala na međunarodnom tržištu uskoro mogla da postane još viša. „Uz monetarnu poltiku SAD i narastujuću nervozu u Evropi, logično je očekivati da ljudi nastave da ulažu u zlato“, izjavio je Noris. On je najavio mogućnost da cena do kraja godien dostigne i 2.000 dolara po unci, ukoliko se nastavi aktuelna atmosfera i započeti trend.

class=“textBodyBlack“ style=“font-size: 13px; line-height: 22px; text-align: left;“>

class=“textBodyBlack“ style=“font-size: 13px; line-height: 22px; text-align: left;“>S druge strane,izveštaj CPM grupe, kakopiše CNBC, teško da će dostići nivo iz 2011. godine.„Gold Yearbook 2012“ CPM grupe, čije prognoze prate svi igrači na tržištu zlata, piše da analiza ponude i tražnje ukazuje da će cena zlata ostati stabilna. Džef Kristijan, osnivač i direktor CPM grupe kaže da očekuju da će cena zlata po unci biti iznad 1.500 dolara ove godine i iznad 1.400 dolara narednih nekoliko godina. Kristijan je dobro predvideo cene retkih metala iako je zlato dostiglo visinu id 1.920,70 dolara u avgustu 2011. i objašnjava da je dostignut ciklični vrhunac kasnije nego što je očekivano, ali krajem godine cena zlata je pala.

class=“textBodyBlack“ style=“font-size: 13px; line-height: 22px; text-align: left;“>

class=“textBodyBlack“ style=“font-size: 13px; line-height: 22px; text-align: left;“>Zlato su najviše kupovale centralne banke dodajući 12,7 miliona unci u svoje trezore ili 2,6 miliona unci manje nego što je to bilo 2010. godine. Tražnja privatnih investitora je bila na visokom nivou, iako je davala znake opadanja za 5,8%.


Potražnja za zlatnim nakitom je ostala visoka povaćevajući rudne aktivnosti. Gledajući unapred, očekuje se od Kine i Indije da nastave sa kupovinom zlata 2012. godine na istom nivou kao i 2011. godine.

Pročitajte i ovo...