Home VestiBiznis & Finansije Džim O’Nil: Svetska ekonomija se oporavlja, uprkos krizi u Evropi

Džim O’Nil: Svetska ekonomija se oporavlja, uprkos krizi u Evropi

by bifadmin

Džim O’Nil, predsedavajući Goldman Sachs Asset Management-a, tvrdi da se svetska ekonomija oporavlja uprkos problemima u Evropi, ali da su investitori i dalje uplašeni i da povlače ulaganja svaki put kada čuju neku lošu vest.

Po njegovim rečima, investitori su opsednuti dešavanjima u zapadnim ekonomijama, od kojih se jedino američka oporavlja. Panična reakcija na svaku lošu vest tera investitore da se bave samo kratkoročnim rezultatima, svi brinu o sledećim kvartalima a ne pomaže ni prošlogodišnja nestabilnost ekonomije. Međutim, O’Nil smatra da u ovakvim vremenima ipak treba biti optimista.
U nekim zemljama Evrope, tvrdi on, vide se znakovi napretka -Irska preduzima korake da ojača svoju ekonomiju a italijanski premijer Mario Monti pokušava da uvede strukturalne reforme. On međutim primećuje da političari u Evropi moraju svetu poslati koherentnu poruku i obratiti pažnju na svoj PR, jer nisu dovoljni samo napori za ojačavanje rasta.
Zabrinjava ga to što se može promeniti situacija u Nemačkoj, pokretaču Evrope, zato što sindikati vrše pritisak na vlast kako bi podigli zarade. Zaposleni u Evropi u principu moraju da se menjaju, moraju pokazati veću fleksibilnost i spremnost na migraciju zbog posla, ponovio je O’Nil rezultate skorašnje OECD-ove studije.

Pročitajte i ovo...