Home VestiBiznis & Finansije Goldman Sachs menja upravni odbor

Goldman Sachs menja upravni odbor

by bifadmin

Pošto je bivši bankar Goldman Sachsa u javnosti ovu banku opisao kao nehumanu instituciju čiji zaposleni samo gledaju kako da „izmuzu“ klijente, javilo se veliko interesovnanje javnog menjenja za nju. Unutar banke je sprovedena preraspodela funkcija, ali upravo je propuštena dobra prilika da se rukovodioci upravnog odbora podele tako da se međusobno kontrolišu. Ove promene mediji ipak nazivaju dobrim PR-om a ne željom da se ograniči „pohlepa i nekorektnost“.

Naime, banka je napravila izmene u bordu direktora, uzdižući Džona Brajana ne mesto glavnog direktora sa mesta predsednika upravnog odbora posle razgovora sa sindikatom radnika u javnom sektoruAFSCME, zbog čega je sindikat istupio iz pregovora. Naime, sindikat je predlagaorazdvajanje funkcije izvršnog direktora i predsednika upravnog odbora, kako bi oni kontrolisali jedan drugog, a predsednik bio nezavistan i ograničavao moć direktora.

Mediji pišu da je ova promena upravljačkog kadra u Goldmanu bila neophodna zbog pritiska javnosti posle pisma Grega Smita, ali mnogi tvrde da je promena samo kozmetička. Drugi međutim, poput advokata Rasa Hansena koji se bavi pitanjima upravljanja, smatraju da je i ovo veliki korak za banku, koja je pristala da održi sastanak sa svojim akcionarima (AFSCME) o ovakvim pitanjima.

Pročitajte i ovo...