Home VestiBiznis & Finansije Hrvati žele ruske investicije

Hrvati žele ruske investicije

by bifadmin

Nakon pet godina pauze Hrvatska se vratila privatizacijama. Zvanični Zagreb pokušava da iskoristi pažnju investitora pojačanu zbog njenog pristupanja EU u 2013. Nova vlada levog centra, nasuprot prethodnoj desnoj, mnogo je aktivnija u jurenju prihoda od privatizacija i stranih direktnih ulaganja i to uglavnom od bogatog istoka.

Potpresednik Vlade i ministar ekonomije Radimir Čačić nedavno se vratio iz Rusije gde je otišao sa planom da ojača rusko interesovanje za hrvatske firme i za investiranje u ovu zemlju. Hrvatska će verovatno prodati proizvođača đubriva Petrokemiju (iako se predsednik Josipović sa tim ne slaže), Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku.

Po povratku iz Moskve Čačić je Hini rekao da su Rusi pokazali konkretno ineteresovanje, posebno petrohemijski gigant Sibur, podružnica Gasproma, je zainteresovana za udeo u Petrokemiji, dok je finansijski gigant VTB potencijalni kupac Poštanske banke.

Hrvatska se takođe nada ruskim investicijama kao pomoći u gradnji novih elektrana, igradnji naftovoda i objekata za skladištenje nafte.

Reakcije na vesti o privatizaciji su međutim pomešane. Na vesti o interesovanju Sibura akcije Petrokemije su porasle za 20 odsto, na najviši nivo još od 2008. Međutim zaposleni u ovom preduzeću nemaju toliko entuzijazma, njihov sindikat želi da firma ostane u državnom vlasništvu jer je od strateškog značaja za istu.

Pročitajte i ovo...