Home VestiBiznis & Finansije Japanci zatvorili još jedan nuklearni reaktor

Japanci zatvorili još jedan nuklearni reaktor

by bifadmin

U Japanu je isključen još jedan nuklearni reaktor zbog potreba održavanja, pa je ova zemlja sa dalekog istoka ostala sa samo jednim funkcionalnim reaktorom nakon prošlogodišnjeg razornog zemljotresa i cunamija.

Poslednji reaktor trebalo bi da bude ugašen u maju, a već sada se postavlja pitanje nedostatka električne energije i mogućih restrikcija struje tokom letnjih meseci. Nuklearkom Kašivazaki-Kariva u kojoj je juče isključen reaktor broj šest upravljala je Tokyo Electric Power, ista kompanija koja je bila operator stradale nuklearke u Fukušimi prošlog marta.


Japanski nuklearni reaktori jednom u svakih 13 meseci bivaju isključeni zbog sigurnosnih provera, ali nakon velike prirodne katastrofe još uvek nijedan od ugašenih reaktora nije opet stavljen u funkciju i ostaje nejasno kada će se to dogoditi. Jedna trećina ukupnih potreba za električnom energijom u Japanu poticala je od proizvodnje u nuklearnim elektranama pa japanska vlada želi da ih pusti u pogon odmah čim neophodni stres testovi dokažu njihovu sigurnost. Lokalni političari i javno mnjenje protive se ovakvoj odluci, nakon što se desila havarija u Fukušimi, uprkos najavljenim problemima sa nabavkom električne energije.




Pročitajte i ovo...