Home VestiBiznis & Finansije Reforme neophodne da bi se nastavio rast poljske ekonomije

Reforme neophodne da bi se nastavio rast poljske ekonomije

by bifadmin

Iako je Poljska za vreme finansijske krize beležila dobre rezultate i brži rast od većine evropskih zemalja neophodno je da se preduzmu nove mere i reforme koje bi smanjile budžetski deficit i omogućile dugoročni rast.


Generalni sekretar OECD Anhel Guria i zamenik poljskog premijera Valdemar Pavlak upozoravju da rast BDP usporiti na nešto ispod tri odsto tokom 2012. i 2013. godine, pre svega kao rezultat slabijih finansijskih aktivnosti u Evropi. „Poljski izuzetni rezultati prethodnih nekoliko godina pokazuju da je politika odgovarajućih makroekonomskih mera u skladu sa promišljenom regulativom isplatljiva, ali sada je trenutak da poljske vlasti promovišu nove izvore rasta i implementiraju strukturne i društvene reforme koje će omogućiti potpuno sustizanje vodećih evropskih ekonomija u skorijoj budućnosti“, istakao je Guria.



Izveštaj OECD-a naglašava da je ključno izvršiti fiskalnu konsolidaciju koja će omogućiti dalji rast, ali i sprečiti dosadašnju ranjivost poljske ekonomije. Smanjenje budžetskog deficita će umanjiti cenovni pritisak, održati spoljašnji dug pod kontrolom i povećati fiskalni kredibilitet, navodi se u izveštaju.



Pročitajte i ovo...