Home VestiBiznis & Finansije OECD: Zagađenje nas može koštati današnjeg standarda života

OECD: Zagađenje nas može koštati današnjeg standarda života

by bifadmin

Dok se mnoge zemlje bore sa nategnutim javnim finansijama i visokom nezaposlenošću nekako se zaboravlja briga o ekologiji. Ali OECD poručuje da akcije po ovom pitanju moraju biti preduzete sada da bi se u budućnosti sprečila veća šteta.

„Zeleni privredni rast mogao bi da pomogne vladama da se suoče sa izazovima ove krize. Ozelenjavanje poljoprivrede, upravljanja vodom i zalihama energenata, kao i proizvodnje, biće veoma bitno 2050. kako bi se ispunile potrebe devet milijardi stanovnika planete“, rekao je sekretar OECD-aAngel Gurría.

Potražnja za energijom u svetu za četiri decenije biće 80 odsto veća, i velikim delom dolaziće iz zemalja u razvoju. Ovo bi moglo da dovede do povećanja efekta staklene bašte za polovinu i konačno, do većeg zagađenja. U 2050. godini zagađenje vazduha u gradovima biće najčešći uzrok smrtnosti, pored zagađene vode i loših sanitarnih uslova. Smrtni ishodi zbog lošeg kvaliteta vazduha mogli bi da se dupliraju na 3.6 miliona ljudi godišnje, i to najviše u Kini i Indiji.

Potražnja za vodom porašće za 55 odsto zbog povećane tražnje proizvođačke industrije (400 odsto), termoelektrana (140 odsto) i potreba domaćinstava (130 odsto).

Ove projekcije govore o hitnoj potrebi za novim načinom razmišljanja. Ako se ništa ne preduzme uništenje okruženja bi moglo da uništi dvovekovne napore za podizanje standarda života.

Pročitajte i ovo...