Home VestiBiznis & Finansije Predizborna trka za mesto novog predsednika Svetske banke

Predizborna trka za mesto novog predsednika Svetske banke

by bifadmin

SAD se suočavaju sa nesvakidašnjim izazovom iz zemalja u razvoju, pošto će se najmanje jedan njihov kandidat suprotstaviti američkom na izborima za novog predsednika Svetske banke, najvećeg zajmodavca na planeti. Upravo je objavljeno da je Obamin novi kandidat Džim Jong Kim, koji bi time što je rođeni Koreanac, mogao biti dobro kompromisno rešenje.

Rok za podnošenje kandidatura na mesto predsednika Svetske banke ističe u petak, u 18h po vremenu u Vašingtonu. Od osnivanja, nakon Drugog svetskog rata, SAD su uvek držale mesto predsednika, dok su Evropljani predsedavali sestrinskom organizacijom, MMF-om. Međutim, ovaj put u trku za mesto predsednika Svetske banke uključiće se najverovatnije i dva kandidata iz zemalja u razvoju.


Sadašnji predsednik Robert Zelik ustupiće mesto svom nasledniku u junu. Amerikanci još uvek nisu predstavili svog kandidata. Najviše izgleda imabivši Obamin ekonomski savetnik, Lorens Somers, iako su u igri još uvek isenator Džon Keri, američki ambasador pri UN, Suzan Rajs, kao i predsednik UO PepsiKo Indra Nuji.Profesor ekonomije sa Univerziteta Kolumbija, Džefri Saks, predložen je od strane Butana, Istočnog Timora, Haitija, Kenije, Gvatemale i Čilea.


Uspon ekonomija Brazila, Kine i Indije i njihov uticaj na ostale zemlje u razvoju dovele su do pritisaka da se promeni dosadašnji princip izbora za mesto predsednika banke koja izdaje kredite upravo nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Prošle godine su svih 187 zemalja članica Svetske banke usvojile dogovor o transparentnom izboru, a aktuelna je i inicijativa finansijskih organizacija iz čitavog sveta za uvođenje otvorenog konkursa i glasanja po principu većine zemalja članica.


Dosadašnji princip izbora podrazumevao je da SAD, kao najveći deoničar, imaju i najviše glasova. Tradicionalno, njihov izbor podržavale su evropske zemlje i Japan. Ove nedelje Južna Afrika je podržala kandidaturu nigerijske ministarke finansija, Ngozi Okondžo-Inveala, a neizvesno je da li će Brazil kandidovatiHosea Antonija Okampa,bivšeg kolumbijskog ministra finansija. Okampu je neophodna podrška sadašnjih kolumbijskih vlasti, odnosno ministra finansija Huana Karlosa Ečeverije, koji je pre tri dana izjavio da će Kolumbija odustati od trke za mesto predsednika Svetske banke i usredsrediti se za kandidovanje na mesto predsednika Međunarodne organizacije rada.

Samo nekoliko sati pred istek roka za apliciranje na ovo mesto, guverner Meksičke centralne banke Agustin Karstens prokomentarisao je pola veka važeći dogovor između Evrope i SAD, rekavši da je vreme da se za mesto čelnika Svetske banke takmiče Evropljani, kao i za mesto glave MMF-a Amerikanci. I naravno, da se za oba ta mesta ravnopravno takmiči i ostatak sveta.


Proces izbora nije dovoljno transparentan i zato se vrlo dobri kandidati iz zemalja u razvoju ni ne prijavljuju, jer misle da nemaju šanse“, rekao je on.

U međuvremenu, Barak Obama je objavio američkog kandidata i to je Džim Jong Kim, predsednik Darmut koledža, rođeni Koreanac koji je inače veoma poznat u svetskim zdravstvenim i ekonomskim krugovima. Ovo je nekakav kompromis između onih kojima je dosta „američke dominacije“ u Svetskoj banci i američkih patriota. Obama je, kažu, zadovoljan Kimovim inovativnim poduhvatima u borbi protiv širenja AIDS-a i tuberkuloze.


Ovim izborom zadovoljan je i bivši predsednik Bil Klinton koji je Kima nazvao „izvanrednim izborom zbog svog iskustva i nadahnuća u borbi protiv bolesti“.

Pročitajte i ovo...