Home VestiBiznis & Finansije Raiffeisen Bank International beleži najveći profit pre oporezivanja od početka finansijske krize

Raiffeisen Bank International beleži najveći profit pre oporezivanja od početka finansijske krize

by bifadmin

Raiffeisen Bank International AG (RBI) zabeležio je profit pre oporezivanja od 1.373 miliona evra u poslovnoj 2011. godini, što predstavlja povećanje od oko 7% u odnosu na kraj 2010. godine. Uprkos izazovnom ekonomskom okruženju, RBI je ipak uspeo da ostvari najviši godišnji profit pre oporezivanja od početka finansijske krize 2008. godine. Stopa povraćaja uloženog kapitala pre oporezivanja ostala nepromenjena na nivou od 13,7%.

U 2011. godini RBI je povećao neto prihod od kamata za 3% ili 89 miliona evra, na ukupno 3.667 miliona evra. Neto prihod od provizija i naknada ostao je stabilan godina-na-godinu na nivou od 1.490 miliona evra, na taj način doprinevši sa 27% bančinom operativnom prihodu, koji je – isključujući umanjenje gudvila – porastao za 1% ili 72 miliona evra na 5.475 miliona evra. Neto prihod od trgovanja povećan je za 11% ili 35 miliona evra na 363 miliona evra. Opšti administrativni troškovi porasli su za 4,7% godina-na-godinu na 3.120 miliona evra.

Za razliku od njih, neto rezervisanja za gubitke po plasmanima su značajno opala – ukupno za 11% ili 131 milion evra. NPL racio – odnos problematičnih kredita u kreditnom portfoliju – takođe je poboljšan po prvi put u nekoliko godina, tako što je umanjen za 0,3 procentna poena na 8,6%.

Racio dopunskog kapitala I (ne uzimajući u obzir hibridni kapital) poboljšan je sa 8,9% na 9,0%.Ukupna aktiva veća je za 12% ili 15,8 milijardi evra od početka 2011. godine, popevši se na 147,0 milijardi evra. Plasmani komitentima nakon rezervisanja porasli su za 5,6 milijardi evra. Depoziti od klijenata uvećani su za 9,1 milijardi evra, što je uglavnom zbog institucionalnih i privrednih klijenata (6,3 milijardi evra) i fizičkih lica (3,3 milijardi evra).

Očekuje se ekonomsko poboljšanje u srednjoj i istočnoj Evropi

Trenutna predviđanja Raiffeisen Research-a sugerišu da je verovatno poboljšanje ekonomske situacije, kao i okvirnih ekonomskih uslova. Raiffeisen Research očekuje da će centralna i istočna Evropa zabeležiti rast BDP-a od 2,6% u 2012. godini. Ova stopa rasta bi bila za 3 procentna poena veća od predviđenog proseka za evrozonu. Tekući podaci takođe sugerišu da, iako je primetno izvesno opuštanje u rastu kreditnog volumena u srednjoj i istočnoj Evropi, ovaj rast i dalje ostaje na znatno višem nivou od onog u evrozoni. Trenutna predviđanja za 2012. godinu rast kreditnog volumena postavljaju na 5 to 10% u srednjoj Evropi i regionu ZND, a na 1 do 3% u jugoistočnoj Evropi.

U 2012. godini, RBI očekuje stabilan obim poslova, imajući u vidu ekonomsko okruženje irestriktivne regulatorne zahteve. Uprkos opreznim predviđanjima u vezi sa ekonomskim rastom, RBI očekuje stabilizaciju neto racija za rezervisanja, uz tek manje uvećanje obima problematičnih kredita.

U kontekstu očekivanog ukupnog ekonomskog razvoja, posebno u srednjoj i istočnoj Evropi, cilj RBI, uključujući akviziciju Polbanke, je stopa povraćaja uloženog kapitala od oko 15% srednjeročno. Ovo ne uključuje buduće akvizicije, bilo kakva uvećanja kapitala, kao ni neočekivane regulatorne zahteve iz današnje perspective.

Pročitajte i ovo...