Home VestiBiznis & Finansije Neki stečajni upravnici zarađuju više od menadžera Aerodroma

Neki stečajni upravnici zarađuju više od menadžera Aerodroma

by bifadmin

Najplaćeniji stečajni upravnik u Srbiji ima mesečnu bruto platu od oko 12.000 evra. Sa tom zaradom, prešišao je direktore mnogih profitabilnih preduzeća, ali on nije usamljen slučaj, piše današnji Blic.

Pomenuti stečjani upravnik zaradio je više i od Nikole Stankova koji se nalazi na čelu Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja i ima platu od 858.286 dinara. U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) kažu da je iznos od 43 miliona dinara najveći iznos ikad isplaćen na ime nagrade stečajnom upravniku. Imovina ovog preduzeća imala jelikvidacionu vrednost od preko milijardu dinara, dok je bruto nagrada stečajnog upravnika činila četiri odsto od te vrednosti – objasnili su iz ALSU, ali nisu hteli da otkriju ime misterioznog rekordera.

Stečajni upravnik inače nema platu već samo nagradu i naknadu koja zavisi od vrednosti imovine. Maksimalnu nagradu može da dobije ako je vrednost firme iznad 1.000.001 evro. Tada može da računa na 28.100 evra plus 0,5 odsto od imovine.

Navode da je svoju trogodišnju višemilionsku zaradu najplaćeniji upravnik opravdao tako što je ispitao preko 600 prijava potraživanja poverilaca, pokrenuo postupak da se utvrdi vlasništvo na više od 3.800 parcela, te da je sproveo prodaju preduzeća koje je nastavilo da obavlja delatnost.

Iskustvo Petra Vulovića, “najtrofejnijeg” domaćeg stečajnog upravnika, skromnije je od toga. Iako ovaj Valjevac vodi čak 28 postupaka, maksimalna naknada koju je u proteklih 10 godina ostvario je 1,5 miliona dinara bez plaćenih poreza i doprinosa.

Pročitajte i ovo...