Home VestiBiznis & Finansije Piper: Neka Nemci reše probleme u Evropi

Piper: Neka Nemci reše probleme u Evropi

by bifadmin

Umesto snova o federalnoj uniji koju bi vodile sve članice Evrope, holandski politički analitičar Alferd Pipers predlaže da se redefiniše uloga razvijenih država i da im se dopusti da se pobrinu za ekonomije manje razvijenih.

U poslednje vreme se konstantno poteže pitanje opstanka Evropske unije, Angela Merkel želi da zameni Lisabonski ugovor i implementira „strukturalne reforme“ dok se njen ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele zalaže za novi evropski Ustav. U takvoj situaciji Piper kaže da su ovakva rešenja već viđena, i da se treba okrenuti nemačkim, pošto je ova zemlja vodi mudru ekonomsku politiku, kako za sebe, tako i za ostatak Evrope.

On smatra da ograničavanje Nemačke direktno pomaže francuskim ekonomskim interesima. A Francuska nije više ono što je bila.

Evropska unija je dobra ideja ali ona mora rešiti problem sa svojim članstvom – slabijim ekonomijama starog kontinenta koje nisu imune na korupciju. Neke od tih zemalja i dalje žive od stare slave, poput Italije, koju je Fridom haus opisao kao „delimično slobodnu“, a ovaj epitet istovremeno je dao i Rumuniji i Bugarskoj. Holandija ima manje uticaja na donošenje odluka od Francuske, iako je ova zemlja prema Fridom hausu najefikasnija parlamentarna demokratija u evrozoni. Dakle, mora se preispitati odnos snaga u Evropi, kako bi se veća moć dala onima koji su dokazano efikasni.

Pročitajte i ovo...