Home VestiBiznis & Finansije Predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma: Pred Srbijom su i dalje stari izazovi

Predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma: Pred Srbijom su i dalje stari izazovi

by bifadmin

Nakon što se Srbija izborila za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, nemački magazin OWC (Ost West Contact) koji prati dešavanja u istočnoj Evropi objavljuje da još moramo da radimo na problemukorupcije, odlaska obrazovanog dela stanovništva u inostranstvo, sive ekonomije, neravnomernog razvoja regiona isl.

U razgovoru sa dr Radivojem Petrikićem, predsednikom Austrijsko-srpskog privrednog foruma i predsednikom Ekonomskog saveta Skupštine dijaspore i Srba u regionu, novinari austrijskog časopisa saznali su da Srbiju veoma koči konstantan rast stope nezaposlenosti, koja je štošle godine prešla 20 odsto.

S obzirom na veoma nizak nivo zarada u odnosu na druge evropske zemlje, stanovništvo je još teže pogođeno smanjenjem plata do koga je došlo usled svetske ekonomske krize. Kriza je uticala i na znatno smanjenje stranih direktnih investicija, čiji je neto priliv u periodu 2008-2010. bio manji za 55 odsto.

Problem stvara i budžetski deficit koji se izuzetno uvećao poslednjih godina i koji zahteva hitno preduzimanje krajnje nepopularnih mera u izbornoj godini u cilju obezbeđivanja uravnoteženog budžeta. Dr Petrikić ističe da će budućoj vladi biti potrebno mnogo taktiziranja i diplomatskih sposobnosti kako bi mogla da se izbori sa nestrpljivim glasačima kojima je obećan bolji život, ali i zahtevima nekih interesnih grupa, koje se u prošlosti baš i nisu pokazale kao zagovornici slobodnog tržišta.

Srpska privreda se može oporaviti samo ako iskoristi šanse za privredni rast. Glavna pretpostavka za to je jačanje državnih institucija i njihove nezavisnosti. Reforme započete u poslednjoj deceniji moraju se dosledno i beskompromisno sprovoditi što, između ostalog, podrazumeva i smanjenje javnog sektora i državne administracije, povećanje konkurentnosti, poboljšanje uslova za poslovanje i efikasno sprovođenje već usvojenih reformskih zakona. Poboljšana i jasna rešenja u oblasti prava vezanih za nepokretnosti, brže izdavanje građevinskih dozvola, kao i brzo sprovođenje restitucije, od presudnog su značaja za privlačenje stranih investitora. Takođe je neophodno na globalnom nivou preduzeti mere kojima bi se ojačala nezavisnost sudova i efikasno suzbila korupcija koja je prisutna u svim domenima javnog života, rekao je Petrikić.

Pročitajte i ovo...