Home VestiBiznis & Finansije Samoupravljanje je ponovo u modi

Samoupravljanje je ponovo u modi

by bifadmin

Američka novinarka i ekonomista Merdžori Keli analizirala je alternative kapitalizmu u tekstu o firmama i korporacijama koje imaju nekonvencijalne upravljačke strukture. To su preduzeća u vlasništvu zaposlenih, od kojih smo mi digli ruke i u trenutku kada je kapitalizam počeo da pokazuje slabosti prihvatili njega.

Ona piše o mogućim alternativama kapitalizmu: samoupravnim firmama ili npr. socijalnim preduzećima. Za ovakav privredni sistem ona predlaže ime „generativna ekonomija“. To bi bio sistem koji bi garantovao pravedniju raspodelu bogatstva među zaposlenima i brigu o ekološkim ciljevima, a ne samo profitu.

Kao primer navodi britanski lanac robnih kuća Džon Luis Partneršip (JLP) koji je u stopostotnom vlasništvu zaposlenih a prihod mu je veći od 11,5 milijardi dolara. Svi zaposleni su ravnopravni partneri. Keli je pričala sa njima i saznala da u JLP zaposleni za produktivnost i održavanje higijene dobijaju povišice, a kad god se nađu u problemu, Odbor za finansijsku pomoć ove firme pomaže bilo kroz finansijsku pomoć ili zajmove. Članove tog Odbora inače biraju sami radnici.

Iako podseća na našu verziju komunizma, ova firma je sasvim samoodrživa. Deo dobiti svake godine odvaja za nova ulaganja a ostalo se deli zaposlenima. Prošle godine dobili su bonus u visine naknade za devet nedelja rada.

I u Americi međutim postoje ovakve firme:Organik Veli iz Vinskonsina koja ima prihode od preko 700 miliona dolara u vlasništvu je farmera, proizvođača i dobavljača organske hrane koju firma distribuira. Njen cilj je očuvanje porodičnih poslova i zaštite biosfere i zato pomaže farmerima da se prebace na organsku proizvodnju. U takvom sistemu farmeri imaju dobre prihode, zaposleni stabilan i dobro plaćen posao, a kupci zdravu hranu.

Pročitajte i ovo...