Home VestiBiznis & Finansije Trgovina organima sve javnija, sada su objavljene i cene organa

Trgovina organima sve javnija, sada su objavljene i cene organa

by bifadmin

Prošle godine samo u SAD donirano je 14.144 organa, međutim potreba za njima je mnogo veća, jer zbog nestašice istih svakog dana 18 pacijenata premine čekajući transplantaciju. Medical transcription je nedavno objavio cene organa na crnom tržištu, iz kojih se vidi da su neki organi zapanjujuće jeftini, poput ramena koje košta 500 dolara.

Cene se razlikuju od tržišta do tržišta, u SAD su organi skuplji nego u manje razvijenim zemljama. Tako u Americi bubreg košta262.000 dolara, lobanja sa zubima košta 1.200 dolara, srce 119.000, jetra 157.000, a koža 10 dolara po inču.

Na crnom tržištu se prodaju krv, kosti i organi. Ilegalnu trgovinu često započinju nepošteni radnici u mrtvačnicama koji bez informisanja rodbine preminulog vade organe i potom zašivaju leševe. Takođe, nekada su žrtve i žive kidnapovane kako bi im se isisavala krv za potrebe prodaje iste. Ljude sve češće užasavaju skandali u kojima se otkrivaju trgovci organima, koji su izgleda, sve brojniji. Tako je 2010. posada jedne američke avio kompanije zaprepašćeno otrkila pošiljku desetina ljudskih glava u prtljažniku aviona.

Pročitajte i ovo...