Home VestiBiznis & Finansije U Hrvatskoj zaživeo telecommuting – rad od kuće

U Hrvatskoj zaživeo telecommuting – rad od kuće

by bifadmin

Napredak tehnologije doneo nam je i mogućnost rada od kuće, koji je potvrđeno produktivan. Do sada smo ovo gledali u američkim filmovima, ali od skora i naše komšije Hrvati isrpobavajutelecommuting, i to čak u nekim javnim preduzećima.

Kako piše Vjesnik,rad od kuće štedi vreme, smanjuje stres i umor. Danas sa brzim prenosom podataka preko računara, mobilnih telefona, digitalnih skenera i audiovizuelnih veza moguće je pristupiti svim fajlovima iz kancelarije od kuće. I ne samo to, moguće je održavati virtuelne sastanke, takozvane telekonferenecije.

Sa mogućnostima telecommutinga eksperimentišu i neka privatna, ali i javna preduzeća u Hrvatskoj.S obzirom na činjenicu da na hiljadu stanovnika otpada 500 automobila, saobarćajne gužve na hrvatskim putevima ne treba ni pominjati. Ovo se može rešiti radom od kuće.

Prof. dr. sc. Gordana Štefančić sa Saobraćajnog fakulteta u Zagrebu smatra da bi osoba koja bi ostala kod kuće kao telecommuter, a ne putovala na primer do sedam kilometra udaljenog posla uz kretanje od 30 kilometara na sat, uštedela 20 minuta. Ako se uzme u obzir ušteda i pri povratku s posla, reč je svakodnevno o 40 minuta izgubljenog vremena. A ne treba zaboraviti damnogi putuju i znatno dalje.

Neki poslovi se ne mogu raditi isključivo od kuće, međutim mnogo je onih koji se mogu dva, tri dana raditi u kancelariji zbog sastanaka, dogovaranja i planiranja, dok se ostatak nedelje posao može „odneti kući“. Ovo je mogućeotkada je u Hrvatsku uvedena e-poreska.

Croatia osiguranje nema »klasični« telecommuting jer radnici imaju radno vreme i dužni su da dolazei na posao. No zato kao i neke druge osiguravajuće kuće šalju obrasce i upitnike klijentima kući, a i na njihovim internet stranama se, kao i kod mnogih drugih firmi, mogu videti korisne informacije, „skinuti“ obrasci, zbog čega građani nisu primorani dolaziti u poslovnice, čekati i opet gubiti vreme. Naime, na web-shopu te osiguravajuće kuće trenutno je moguće sklopiti on-line polisu osiguranja od automobilske odgovornosti kao i produžiti kasko-polisu, putno zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode, a moguća je i on-line kupovina obveznog osiguranja od odgovornosti vlasnika brodova i jahti na motorni pogon. Uplatom, koja se takođe može obaviti internetom osiguranje je kupljeno, a osiguravajuća kuća polisu klijentu šalje e-poštom.

Pročitajte i ovo...