Home VestiBiznis & Finansije Bor: Otvorena fabrika za reciklažu PET ambalaža

Bor: Otvorena fabrika za reciklažu PET ambalaža

by bifadmin

U Boru je otvorena fabrika za reciklažu PET ambalažnog otpada Eurofoil. To je zajednička investicija Eurofoila i hrvatske kompanije Drave International kao i kompanije JJS iz SAD. Fabriku za reciklažu svečano su pustili u rad ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i ambasadorka SAD Mary Warlick.

Fabrika poliester folija Bor osnovana je 1978. godine u sklopu sistema RTB Bor. Privatizovana je 2006. godine, kada menja ime u Eurofoil doo, a u njenu modernizaciju i povratak na tržište uloženo je 2,7 milona evra. Fabrika danas radi punim proizvodnim kapacitetima, i proizvodi PET folije različitih debljina, koje se koriste u konditorskoj, kablovskoj, farmaceutskoj i štamparskoj industriji. Proizvodi Eurofoila plasiraju se na tržište Srbije, Slovenije, Poljske, Albanije, Hrvatske i Makedonije.

Pored tehnološkog razvoja i plasmana proizvoda, Eurofoil se orjentisao i na promociju i podizanje opšte svesti o reciklaži i preradi otpadnih sirovina. Imajući u vidi značaj ponovnog korišćenja otpadnog PET-a, koji je jedini plastični materijal koji se u potpunosti može reciklirati bez štetnih uticaja po okolinu i sam proizvod, i sa druge strane, prepoznajući ekonomsku opravdanost celog postupka – Eurofoil je odlučio da u blizini postojeće fabrike podigne pogon za reciklažu otpadnog PET-a. Misija Eurofoila je da kroz promociju i bavljenje reciklažom pomogne očuvanje životne sredine i podigne svest o značaju brige za sredinu u kojoj živimo. Eurofoil ima sakupljačku mrežu rasprostranjenu u 27 gradova u Srbiji, a po ovom pitanju sarađuju i sa velikim kompanijama kao što su: Coca Cola, Veropulos, Imlek, Pepsico, Idea, Doncaffe, Nelt, JKP Beograd, Adoc, JKP Bor, RTB Bor, PORR Leskovac, PORR Niš, PORR Jagodina, Henkel, Frikom…

Kapacitet fabrike za reciklažu PET otpada biće 7 hiljada tona godišnje, a fabrika je otvorena u saradnji sa hrvatskom kompanijom Drave International čiji je samostalni kapaciteti 20 hiljada tona godišnje. Ostvarivanjem saradnje i zajedničkim otvaranjem fabrike za reciklazu PET ambalažnog otpada Eurofoil u Boru, kompanija Drave International i Eurofoil postaju lider u reciklaži PET-a u regionu. Zajednička investicija u ovaj pogon iznosi oko 4 miliona evra, a fabrika će omogućiti dodatnih 30 radnih mesta.

Pročitajte i ovo...