Home VestiBiznis & Finansije Izborna nervoza utiče na cene na Produktnoj berzi

Izborna nervoza utiče na cene na Produktnoj berzi

by bifadmin

Sinhronizovano dejstvo vrlo uticajnih tržišnih faktora razlog su opšteg rasta cena svih roba koje su bile predmet trgovanja u protekloj nedelji na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu. Predizborna nervoza se nastavila u još veću postizbornu nervozu, a sve zajedno se pretočilo u vidnu nervozu na deviznom tržištu, što je za posledicu imalo pad vrednosti dinara na najmanju vrednost od uvođenja eurovalute. Po principu lančanog dejstva, pad domaće valute je otvorio prostor za rast cena, a pre svega izvozno orjentisanih roba.

Uz prilično konfuzne procene svetskih analitičara o bilansnim izgledima najvažnijih poljoprivrednih kultura u narednoj ekonomskoj godini, neizvesnost na tržištu poljoprivrednih roba se još više podgreva. To je bio ambijent u kome se odvijalo trgovanje na domaćem berzanskom tržištu gde je realizovan promet od 1.255 tona robe, što je za 24,82% manje od obima prometa u prethodnoj nedelji. Finansijska vrednost trgovane robe je iznosila 40.494.250,00 dinara ili za 30,56 % manje nego prethodne nedelje.

Cena kukuruza je u porastu 1,32%, pšenice 3,23%, soje 8,16% a sojine sačme za 2,89%. Za vremenski period od nedelju dana to je veoma veliki rast.

Drugu nedelju za redom tržište soje zavređuje najviše pažnje. Razlog je jednostavan: cena soje je protekle nedelje došla do svog apsolutnog cenovnog maksimuma od kada se ova roba prati na berzi u Novom Sadu. Na bazi pet kupoprodajnih ugovora realizovana je prosečna cena trgovanja od 56,07 din/kg ( 51,92 bez PDV) i to je za čak 8,16% veća cena u odnosu na prosek iz prethode nedelje. Na samom kraju nedeljnog trgovanja međutim, stabilizovala se cena od 52,00 din/kg bez PDV, što je apsolutni cenovni pik ne samo u dinarskoj vrednosti, već i kada se ova cena konvertuje u dolarsku vrednost. Naime, izraženo u dolarima cena soje je iznosila 578,99 dolara za tonu čime je premašen rekord iz juna meseca 2009. godine kada je cena na našem tržištu bila 570,83 dolara po toni.

Neuobičajeno nestabilno svetsko tržište pšenice u protekloj nedelji sa jedne strane, kao i naglašena nepoznanica oko domaćih prinosa nove pšenice, destabilizovali su do sada ovo prilično stabilno tržište. Tokom cele nedelje trgovalo se po ceni od 24,30 din/kg ( 22,50 bez PDV), koja je za 3,23% viša u odnosu na prethodnu nedelju. Interventna prodaja pšenice po ceni od 20,00 din/kg od strane države koja i dalje traje značajan je korektivni faktor u kalkulaciji cena brašna i hleba kao proizvoda drugog i trećeg prerađivačkog reda.

Kukuruz je u pravom cenovnom stampedu protekle nedelje imao najmanje cenovno pomeranje. Prosečna cena od 21,89 din/kg ( 20,26 bez PDV) za 1,32% je u porastu u odnosu na prethodnu nedelju. Ovaj rast bi najpre mogao da se tumači kao posledica prilagođavanja cene stalno padajućem kursu dinara.

Sojina sačma 44% proteina, čija je cena u nedelji za nama iznosila 55,99 din/kg (47,45 bez PDV) u porastu je za 2,89%, dok cena stočnog brašna koja je protekle nedelje iznosila 21,88 din/kg ( 18,55 bez PDV) u porastu 5,97%.

PRODEX

PRODEX se na dan 25.05.2012. godine zaustavio na poziciji 228,56 indeksnih poena, što je u odnosu na prošli petak rast za 3,34 indeksna poena, što se javilo kao posledica rasta cena gotovo svih roba koje čine prodex.

Pročitajte i ovo...