Home VestiBiznis & Finansije Cukerberg ispao sa liste 40 najbogatijih, Fejsbuk nastavlja svoj pad

Cukerberg ispao sa liste 40 najbogatijih, Fejsbuk nastavlja svoj pad

by bifadmin

Suosnivač i izvršni direktor Fejsbuka, 28-godišnji Mark Cukerberg, ispao je sa liste 40 najbogatijih ljudi na svetu pošto je njegovo bogatstvo sa 16,2 milijardi dolara za samo nedelju dana palo na cifru od 14,7 milijardi usled gubtika vrednosti najčuvenije društvene mreže posle izlaska na berzu.

Akcije najpopularnije društvene mreže pale su za 9,6% na cenu od 28,84 dolara, a njihova cena ukupno je pala za 24 odsto od zvanično najgoreInicijalne javne ponude (IPO)u protekloj deceniji. Blumberg procenuje da se pad vrednosti akcija Fejsbuka neće zaustaviti još neko vreme, barem do gubitka dodatnih 20%. Njihova vrednsot bila je precenjena pred IPO, zbog čega su mnogi novi akcionari odlučili da tuže rukovodioce kompanije.


U vreme IPO procenjivači u Morgan Stenliju odredili du cenu u visini 107 puta od godišnjih prihoda kompanije, više od svih akcija sa liste prvih 500, osim Amazon.com i Equity Residential. Morgan Stenli i Fejsbuk suočili su se kritikama zbog iznenadnog povećanja vrednosti akcija Fejsbuka sa prvobitno traženih 34 na 38 dolara tek nekoliko dana pre IPO. Zbog ovog velikog, ali kratkotrajnog pada, mnogi investitori značajno su povećali svoj udeo u ovoj IT kompaniji.


Pročitajte i ovo...