Home VestiBiznis & Finansije Evro na dvogodišnjem minimumu prema američkom dolaru

Evro na dvogodišnjem minimumu prema američkom dolaru

by bifadmin

Zvanična valuta EU pretrpela je blagi udar nakon što je španski guverner prerano napustio svoju poziciju i pošto su narasli strahovi vezani za očuvanje solventnosti španskih banaka.

Evro je pao na nivo ispod 1,25$ prvi put posle dve godine, nakon što je španski guverner Migel Anhel Fernandes Ordones saopštio da će stupiti sa svoje dužnosti 10. juna, odnosno mesec dana pre nego što je predviđeno. On je to učinio nakon žestokih kritika iz španske Narodne partije zbog lošeg suočavanja sa krizom španskih banaka. Pretpostavlja se da će član UO španske centralne banke, Luis Maria Linde, preuzeti njegovu dužnost.


Dok su ekonomski pokazatelji u Španiji sve gori iz dana u dan (nezaposlenost 24%, kupovna moć u aprilu pala u odnosu na mart za 9,8%) donosioci ekonomske politike u Briselu još uvek nisu postigli konsenzus o najboljem načinu za izlazak iz krize koja je pogodila ovu zemlju. Krajem juna znaće se posledice grčkih izbora, kao i da li će novoizabrani francuski predsednik Fransoa oland uspeti da obezbedi parlamentarnu većinu, što će u mnogome usmeriti planiranje 27 evropskih komesara u vezi sa razrešenjem španskog problema.

Pročitajte i ovo...