Home VestiBiznis & Finansije Debata o grčkom izlasku iz Evrozone postala javna

Debata o grčkom izlasku iz Evrozone postala javna

by bifadmin

Nakon izbornih rezultata u Grčkoj sve više se mogu čuti evropski zvaničnici kako javno diskutuju o skorašnjem izlasku iz Evrozone ove zemlje.

Nakon što je sakupljeno 386 milijardi evra za izlazak iz krize Grčke, Irske i Portugala, 214 milijardi evra u kupovini evroobveznica i dodatnih bilion evra u bankarskim kreditima sa niskim kamatama, grčki politički haos ulazi u novu fazu. Predsednik EU Herman Van Rompaj istakao je u Briselu da smo „svedoci značajne krize u istoriji EU“. Evro je pao osmi dan za redom za ukupno 2,4% prema američkom dolaru, a investitori su negativno reagovali na izborne rezultate u Grčkoj, dok je pobeda Olanda u Francuskoj pala u drugi plan.

Nikolas Spiro, politički strateg iz Londona istakao je da je Grčka „politički govoreći, već izašla iz Evrozone i jedino preostalo pitanje je njenog tajminga i količine haosa koji će nastati“. Grčke partije koje su se zalagale za mere štednje i reforme osvojile su tek trećinu glasova, iako poslednje ankete pokazuju da je jednak broj onih Grka koji žele da ostanu u Evrozoni i onih koji iz nje žele da izađu. „Grčku može da pogodi period višemesečne paralize kada je u pitanju formiranje vlade i odgovor na plan za izlazak iz krize“, smatra mogući protivnik nemačke kancelarke Angele Merkel na sledećim izborima u Nemačkoj 2013. godine, Per Stajnbruk.

Pročitajte i ovo...