Home VestiBiznis & Finansije ECB odbio španski plan za spasavanje Bankie

ECB odbio španski plan za spasavanje Bankie

by bifadmin

Dok španske vlasti pokušavaju da zadrže investitore po svaku cenu i ubede ih u stabilnost njihovih banaka, one se suočavaju sa dugom koji je prevazišao 180 milijardi evra, a ECB je odbila plan Madrida za spas Bankie.

Evropska centralna banka (ECB) je izvestila da je španskoj banki Bankia neophodna obimna dokapitalizacija da bi se spasila bankrota, ali ona ne podrazumeva ulaganje 18 milijardi evra vrednih nacionalnih hartija od vrednosti zato što nije u skladu sa aktuelnom „EU strategijom za monetarno finansiranje“. Španske vlasti nadaju se da će ECB početi da otkupljuje španske obveznice i na taj način otkupi deo državnog duga koji je počeo da probija granice iz najgorih scenarija.


Zvanični Brisel zabrinut je zbog poteza vlade premijera Rahoja, pogotovo sa planom za rekapitalizaciju španskih banaka, koji još uvek izaziva velike sumnje i nevericu da će Španija uspeti bez pomoći sa strane da zaustavi najveće banke od propadanja. Takođe, strahuje se da će eventualno opadanje kreditnog rejtinga ove zemlje dodatno odvući potenicjalne investitore i na neko vreme je udaljiti od najvećih tržišta kapitala. ECB ne želi da ponovi neuspeh sa pokušajima spasavanja irskog bankarskog sektora i apeluje na španske vlasti da se konsultuju sa njom pre donošenja bilo kakve odluke.


Pročitajte i ovo...