Home VestiBiznis & Finansije Epidemija samoubistava u Grčkoj

Epidemija samoubistava u Grčkoj

by bifadmin

Dok se raspravlja o sudbini Grčke, mnogi njeni građani su već digli ruke od svoje sudbine – bez novca za hranu i lekove, opterećeni dugovima i velikim kamatama oni ne nalaze drugo rešenje nego da dignu ruku na sebe. To su juče učinili šezdesetogodišnji muzičar i njegova majka, a pre njega studenti, profesori, apotekari pa čak i sveštenici.

Muzičar i njegova majkaskočili su u smrt iz svog stana na 5. spratu, u očajanju zbog finansijskih teškoća. Noć pre toga muzičarAntonis Peris ostavio je oprostaju poruku na popularnom grčkom forumu, rekavši da nije imao načina da reši porodične finansijske probleme.

„Nisam shvatao da ću morati da posedujem gotovinu, jer je ekonomska kriza došla tako iznenada. Iako sam prodao skoro sve što posedujemo, nisam obezbedio priliv novca. Nemamo više novca za kupovinu hrane i moja kreditna kartica je preopterećena sa 22 odsto kamatne stope.“

Kao i penzionisani apotekar čija je smrt pokrenula lavinu protesta, i on je za smrtokrivio „moćnike na zemlji“, držeći ih odgovornim za njegovu i finansijsku krizu u kojoj se našla cela zemlja.

Grčki mediji tokom poslednjih nekoliko meseci gotovo svakodnevno izveštavaju o samoubistvima, što je šokantan podatak za zemlju koja se ranije hvalila sa jednom od najnižih stopa samoubistava u svetu.

Pročitajte i ovo...