Home VestiBiznis & Finansije „EU kredit“ za Vojvođanski IKT klaster

„EU kredit“ za Vojvođanski IKT klaster

by bifadmin

Erste Bank a.d. Novi Sad odobrila je Vojvođanskom IKT klasteru „EUkredit“ koji će ovaj klaster informacionih kompanija iskoristiti za potrebeučešća u projektima finansiranim iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA)Evropske unije.

Naime, kompanije iz Srbije koje žele da koriste bespovratna sredstva iz IPA fonda, pored detaljnepripreme projekata treba da obezbede i 15 odsto sopstvenih sredstava, dok preostalih 85 odsto dobijajubespovratno. Vojvođanskom IKT klasteru će iz IPA fonda biti finansirana dva projekta, za koja je deosopstvenih sredstava obezbedio posredstvom kredita Erste Banke.

„Kredit Vojvođanskom IKT klasteru je prvi kredit koji odobravamo sa ovom namenom. Postoji velikipotencijal da domaće kompanije koriste bespovratna sredstva iz IPA fondova, a ovo je jedan od načinada banka pomogne da se ova bespovratna sredstva više iskoriste“, prokomentarisala je Mirjana Šakić,koordinatorka EU kancelarije Erste Banke.

Ona je dodala da se kompanije sve više interesuju za mogućnosti učestvovanja u projektima kojedelimično finansira Evropska unija, jer preko njih mogu da realizuju određene investicije za koje nemajudovoljno sopstvenih sredstava. „Međutim, zbog komplikovane procedure prijave ili zbog nedostatkasredstava za sufinansiranje koja se kreću od 15 do 50 odsto vrednosti projekta, iskorišćenost tihsredstava nije dovoljna. Podsetiću da je za kompanije trenutno otvoren javni poziv za kofinansiranjeeko-inovativnih projekata čiji je cilj sprečavanje ili smanjenje ekološkog zagađenja i optimalna upotrebaresursa. Poziv je namenjen svim pravnim licima. Ova finansijska podrška ima oblik granta i iznosi do 50odsto opravdanih troškova po projektu dok je ukupan raspoloživ budžet za ovaj javni poziv blizu 35miliona evra“, kazala je koordinatorka Erste EU kancelarije.

Jedan od dva projekta Vojvođanskog IKT klastera iz programa prekogranične saradnje sa Mađarskomkoji se finansiraju uz pomoć Erste Banke se fokusira na istraživanje i razvoj u oblasti ’embedded’softverskih sistema, dok se drugi bavi razvojem seta usluga za preduzeća iz sektora informacionih ikomunikacionih tehnologija u Srbiji i Mađarskoj.

Vojvođanski IKT klaster okuplja neke od najboljih kompanija iz sektora informacionih i komunikacionihtehnologija (IKT) u Srbiji. Udruženje trenutno broji 27 kompanija u kojima radi ukupno oko 1.500stručnjaka. Ova asocijacija uživa snažnu podršku zajednice kroz učešće institucija iz oblastiobrazovanja, regionalnog razvoja i civilnog sektora u sovjstvu počasnih, ali aktivnih članica.Osnovan na inicijativu preduzeća iz sektora 2010. godine, danas ovaj klaster važi za najjači i najboljeorganizovan klaster u Srbiji, a članice poseduju brojne reference kod globalno prepoznatljivih klijenata.Trenutno je u Novom Sadu u toku konferencija Danube IT 2012 (31. maj – 1. jun) koju organizujeVojvođanski IKT klaster, uz podršku više partnera, među kojima je i Erste Banka.

Više o klasterima možete pročitati u našem novom broju.

Pročitajte i ovo...