Home VestiBiznis & Finansije Ignjasio Visko za direktno finansiranje banaka

Ignjasio Visko za direktno finansiranje banaka

by bifadmin

Pored toga što bi trebalo da isforsiraju direktno finansiranje banaka, evroprski zvaničnici trebalo bi da razmotre zajedničko finansiranje duga, kaže Ignjasio Visko, član saveta ECB.


Postojeći mehanizmi pomoći zemljama koje se suočavaju sa rastućim prinosima obveznica moraju biti efikasniji. Visko, guverner Banke Italije, tvrdi da se mora stvoriti mogućnost intervencije na tržištima hatrija od vrednosti direktno u korist banaka, sa fleksibilnijim procedurama i boljom kaznenom politikom za zemlje koje poštuju pravila EU. Nemačka, najjača ekonomija evrozone i dalje se opire direktnom kreditiranju banaka.

Visko favorizuje zajedničko izdavanje duga ili bar fond za otkup: „Mogućnost više zajedničkih resursa fonda na koji se može preneti suvereni dug koji prevazilazi prag zaduživanja, a koji postepeno može biti otkupljen, je suština fiskalne unije“. On tvrdi da su rastuće nejednakosti u evrozoni posledica „političke inercije, nepoštovanja pravila i loših odluka“, te poziva na jaču integraciju – zajedničke fondove ali i manje strogu kaznenu politiku prema državama koje primaju pomoć.

Pročitajte i ovo...