Home VestiBiznis & Finansije Grčka: Zbog straha od napuštanja evrozone birači se okreću proevropskim partijama

Grčka: Zbog straha od napuštanja evrozone birači se okreću proevropskim partijama

by bifadmin

Grčka istraživanja javnog mnjenja pokazala su da će ljudi iz straha od izlaska Grčke iz evrozone ipak najviše glasati za Novu demokratiju koja je za prihvatanje mera štednje (u svih šest anketa ona je izbila na prvo mesto). Lider ove partije Antonis Samaras pokušao je da skicira posledice izlaza iz evrozone rekavši narodu da će primanja, depoziti u bankama i vrednost nekretnina izgubiti bar polovinu svoje vrednosti, dok će cene hrane skočiti za četvrtinu.

„Nijedno društvo, nijedna ekonomija, niti jedna demokratija može tolerisati takav kolaps u tako kratkom vremenskom intervalu“, tvrdi Samaras. Proevropske partije koje su za štednju su sve vreme u kampanji – a pritisak vrše i MMF i Dojče banka.

Ovakvi rezultati anketa odmah su uticali na poverenje investitora. Evro je rastao u odnosu na dolar prvi put u poslednjih pet dana, za 0,5 odsto na 1,257 dolara.

U svi mistraživanjima Nova demokratija vodi na Sirizom, samo za različit broj poena. Neke čak predviđaju da će Samarasova partija dobiti 125 od 300 sedišta u parlamentu. Ovo će joj omogućiti da formira Vladu koja je za saradnju sa MMF-om i EU sa Pasokom, koji prema, anketama, dobija 41 poslaničko mesto.

Pročitajte i ovo...