Home VestiBiznis & Finansije Joška Fišer: Nemačka politika nas gura u depresiju

Joška Fišer: Nemačka politika nas gura u depresiju

by bifadmin

Bivši nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer vidi Angelu Merkel kao kratkovidu zbog pritisaka na Grčku da prihvati mere štednje. Ovo, kaže on, može doprineti raspadu evrozone i guranju određenih slabijih država u naručje Rusije, a za nas bi to svakako značilo kraj evrointegracija.

Niko danas ne može da garantuje da ne bi došlo do finansijskog kraha u Španiji, Italiji i Francuskoj i uništenja evra ukoliko bi Grčka izašla iz evrozone, rekao je on. Fišer smatra da nemačka politika trenutno ide direktno protiv demokratije, odnosno jasno pokazane izborne volje grčkog, francuskog i italijanskog naroda. Ta politika, po njemu, nema istorijsko utemeljenje, jer je još kriza iz 1929. pokazala da strogost i štednja dovode do depresije.

Ako evro padne, po njegovim rečima raspašće se Evropska unija a mi ćemo na delu videti nove nacionalizacije i globalnu ekonomsku krizu kakvu naše generacije još nisu videle.

Fišer je rekao i da bi kada bi napustila evrozonu Grčka potražila druge partnere, kao što je, recimo Rusija, koja već spremno čeka na to.

„Bila bi tragična ironija da Ujedinjena Nemačka, sa miroljubivim i najboljim namerama, po treći put za sto godina izazove raspad evropskog poretka“, zaključio je Fišer.

Pročitajte i ovo...