Home VestiBiznis & Finansije U zemljama domaćinima Eura 2012. sve češći rasistički ispadi

U zemljama domaćinima Eura 2012. sve češći rasistički ispadi

by bifadmin

Euro 2012 koji će biti održan u Poljskoj i Ukrajini već se suočio sa mogućim bojkotom, a sada ima dodatni negativan PR – bivši engleski reprezentativac a sada analitičar Sol Kembel poručio je navijačima da ne idu na šampiot već da ga gledaju od kuće jer bi se mogli „vratiti u kovčezima“.

On misli da je dodeljivanje ovog šampionata Ukrajini i Poljskoj greška jer ove zemlje nisu uspele da reše probleme sa rasizmom i agresivnošću svojih navijača.UEFA je pak branila svoju odluku i saopštila da je ovo prilika za Ukrajinu i Poljsku da poboljšaju svoj imidž u javnosti i da će ove zemlje sprovesti mere bezbednosti.

Uprkos obezbeđivanju svih utakmica, porodice dva engleska fudbalera, Tea Valkota i Aleksa Okslad-Čemberjelna, su objavile da će zbog straha od rasističkih napada utakmice pratiti iz svojih domova. Da podsetimo, prošlog meseca je BBC emitovao scene rastističkih napada u zemljama domaćinima Eura 2012. U Ukrajini su navijači izdvodili nacističko salutiranje. Dve nedelje kasnije isti navijači su napali grupu svojih navijača koji su zapravo Indusi koji studiraju u Ukrajini. I britanske vlasti savetovale su ljubiteljima fudbala afričkog i azijskog porekla da preduzmu posebne mere predostrožnosti za put u Ukrajinu.

Ni Poljska nije bezbedna – tamo su sve češće pežorativne navijačke antisemitističke pesme i pogrdno navijanje prema obojenim fudbalerima. Izveštači iz Poljske upozoravaju na opasnosti od gorih stvari koje se obojenim navijačima mogu desiti od pogrdnih pesmica.

Pročitajte i ovo...