Home VestiBiznis & Finansije Merkelova kažnjava svoje ministre za neuspeh

Merkelova kažnjava svoje ministre za neuspeh

by bifadmin

Kao nekada Margaret Tačer, Angela Merkel je pokazala strogost otpuštanjemministra za životnu sredinu Norberta Retgena, pošto je kao kandidat njene stranke za premijera najmnogoljudnije savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije pretrpeo težak poraz. Iako deluje kao da njena vlada polako gubi tlo pod nogama, ovde je reč o nedoslednosti jednog političara.

Na ovoj dužnosti Rentgena će zameniti poslanik Peter Altmajer. Hrišćansko-demokratske unija (CDU), predvođena Retgenom, postigla je na izborima u nedelju, 13. maja najgori rezultat na pokrajinskim izborima u Severnoj Rajni-Vestfaliji od Drugog svetskog rata, i zato se još jedna politička zvezda ugasila. Rentgen je bio veoma uspešan političar i neki su ga videli kao budućeg kancelara.

Kancelarka je morala da se distancira od Rentgena, piše Špigl,zbog njegovog pokušaja da od ovih izbora napravi referendum o uspešnosti njene politike. Nije to njegova jedina greška. Kada je u proleće 2011. posle Fukušime, kancelarka obećala novu energetsku politiku, Rentgen nije uspeo njenu zamisao da realizuje. Poslovni ljudi su se konstantno žalili na haotične energetske propise optužujući za njih vladu Merkelove.

Njegov naslednik Piter Altmajer je, javnost misli, svakako bolji izbor. Ima manje političkih neprijatelja zato što nije arogantan poput Rentgena, i lojalniji je Merkelovoj.

Pročitajte i ovo...